Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Salut intervé la residència per a persones amb discapacitat Amadiba 325

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha ordenat la intervenció de la residència per a persones amb discapacitat Amadiba 325, ubicada a Palma, després que s’hi hagi detectat un brot que afecta 8 dels 10 usuaris i 3 treballadors. A hores d’ara tots els residents han estat avaluats i romanen en el centre.

El diumenge 21 es varen detectar dos professionals positius i el mateix dia es va cribrar tot el centre. Atès que les característiques i el perfil de discapacitat dels usuaris de la residència fa complicat seguir de manera estricta les mesures de protecció, de distància de seguretat o d’ús d’espai, es considera probable que la pràctica totalitat dels residents estiguin infectats pel SARS-CoV-2, i que també hi hagi altres professionals afectats.

El mateix diumenge, la Subdirecció de Cronicitat del Servei de Salut hi va enviar personal de l’equip de suport a les residències, per tal d’implementar i coordinar tots els procediments necessaris per frenar la propagació del virus, sectoritzar la residència i garantir un aïllament segur amb la vigilància adequada de tots els usuaris en funció del seu estat de salut i el resultat de les proves PCR. Com en altres intervencions, també s’ha iniciat la formació al personal.

Així mateix, la Conselleria de Salut i Consum ha considerat oportú dictar una resolució per intervenir, durant 20 dies, el control de la gestió sanitària assistencial en relació amb tots els processos relacionats amb la COVID-19 del centre de serveis socials de caràcter residencial.

Igualment, s’ha designat una mateixa coordinadora sanitària, les funcions de la qual són controlar, coordinar i dirigir l’activitat assistencial sanitària del centre, com també de l’equip de personal de la residència i, si s’escau, el que hi assigni el Servei de Salut.

A partir d’ara, el personal, l’equip directiu i la titularitat d’aquest centre, així com els mateixos residents, es regiran per les instruccions, ordres i disposicions de la coordinadora en els processos relacionats amb la COVID-19.

Des del principi de la pandèmia, l’equip de coordinació sociosanitària format per directius dels consells insulars de Menorca, Eivissa, Formentera, l’IMAS i les conselleries de Serveis Socials i Esports i de Salut i Consum fa un seguiment diari de la situació en els centres, que han de disposar d’un pla de contingència i complir-lo.

Cal recordar que el Govern ha intervingut fins ara dues residències de persones amb discapacitat, totes dues durant la segona onada: Amadiba 325 i Sa Nova Residència del Patronat Joan XXIII (Inca).

Així mateix, ha intervingut 9 residències per a gent gran des de l’inici de la pandèmia. Durant la segona onada han estat Bell Entorn, Sèniors Inca, DomusVi Can Carbonell, DomusVi Santanyí, la residència de l’Hospital de Llevant, la residència Reina Sofia (Eivissa) i Es Ramal (Menorca). Durant la primera onada varen ser Oasis i DomusVi Palma.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 24/11/2020]

[Foto: Infosalut / Dona caminant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*24/11/2020 ultimahora.es - El Govern interviene la residencia para personas con discapacidad Amadiba 325 en Palma.
*24/11/2020 mallorcadiario.com - Salut interviene la residencia Amadiba 325 en Palma.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19