Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Més de 20.000 persones han participat en els cribratges amb tests d’antígens

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un total de 20.760 persones han participat en els 7 cribratges poblacionals que el Govern ha duit a terme el mes de desembre a les Illes Balears, i s’hi han identificat 207 persones positives en coronavirus.

Així ho va explicar la presidenta Francina Armengol, que va visitar, entre d’altres autoritats, el dispositiu del cribratge que du a terme el Servei de Salut de les Illes Balears per detectar i contenir la transmissió de la COVID-19 a la zona bàsica de salut del Rafal Nou de Palma.

En aquesta zona bàsica de salut s’han diagnosticat 180 casos en les darreres dues setmanes, la qual cosa suposa una incidència acumulada de 963,34 casos per 100.000 habitants a 14 dies, així com una taxa de positivitat mitjana dels darrers set dies del 9,65 %. Les proves començaren ahir, i 1.112 persones ja hi han participat. Entre aquestes, s’han localitzat 18 casos positius.

Es tracta del setè cribratge poblacional que es du a terme aquest mes de desembre amb tests ràpids de detecció d’antígens, indicat per a aquest tipus de convocatòries massives, perquè tenen un cost relativament baix, permeten tenir els resultats en 15 minuts aproximadament i no requereixen un laboratori diagnòstic per dur-les a terme. Aquests cribratges es consideren una mesura complementària contra la COVID-19.

Aquestes proves, però, són menys sensibles que les PCR i, per això, en tots els casos, els diagnòstics positius amb tests d’antígens s’han confirmat posteriorment amb una prova PCR.

En aquest enllaç podeu consultar les dades  d'altres cribatges, com el fet a Inca, sa Pobla, etc.

Cribratges amb test d’antígens sota criteris tècnics

Els tests d’antígens són assaigs immunològics que detecten la presència d’un antigen viral específic, en aquest cas del virus SARS-Cov-2, la qual cosa implica la presència d’infecció activa en aquest organisme. Actualment, estan autoritzats per fer-se en mostres de frotis nasals o nasofaringis.

Els cribratges poblacionals són una mesura complementària en la lluita contra la COVID-19, sempre que es duguin a terme a poblacions que compleixin criteris epidemiològics d’elegibilitat, definits tècnicament (inclosos, entre d’altres, una elevada prevalença de la malaltia, l’existència de transmissió comunitària, característiques de la població, identificació d’una població diana, etc.), s’aconsegueixi una elevada participació de la població diana i vagin acompanyats de restriccions i mesures de prevenció i contenció de la transmissió del virus.

[Font: Presidència de Govern. 29/12/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19