Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

La taxa de cesàries de Can Misses se situa en el seu mínim històric

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un dels indicadors més importants que marquen la qualitat assistencial en l'activitat obstètrica és la taxa de cesàries.

Aquesta pràctica és sens dubte necessària en determinats moments en els quals sorgeixen complicacions en el part, però la seva adequació a les indicacions sanitàries internacionals és un dels principals objectius del Servei d'Obstetrícia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, i més en un moment de pandèmia com l'actual, en el qual nombrosos estudis apuntaven a un possible increment de les cesàries.

En aquest escenari, és molt destacable el descens del 15 % de cesàries respecte a l'any passat a l'Hospital Can Misses, on la taxa s'ha situat en el seu mínim històric, amb un 12,17 %, enfront del 14,33 % que es va registrar l'any 2019.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana taxes de cesàries per sota del 15 %, una cosa que compleix el Servei de Ginecologia i Obstetrícia en els últims anys. Aquesta taxa històrica de cesàries ha permès situar l'Hospital Can Misses com el centre amb la taxa de cesàries més baixa de tota la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Respecte al control de l'embaràs, també es van modificar els circuits d'assistència amb l'adopció de les mesures de seguretat pertinents, encara que es van respectar les visites obstètriques presencials hospitalàries per a totes les gestants que coincidien amb les ecografies de cribratge obstètric trimestrals.

A més, durant la pandèmia, des del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, es va engegar un protocol de seguiment de gestants positives en COVID-19, a partir de la notificació per part d'Atenció Primària.

La majoria dels casos positius (70 %) es van diagnosticar en el primer i segon trimestre de l'embaràs, i el 30 % en el tercer trimestre o en ingressar per al part. El curs de la infecció en la gran majoria de les gestants ha estat lleu-moderat, amb únicament tres ingressos: dos d'ells en planta i un en la UCI, la qual cosa concorda amb les dades publicades sobre aquest tema.

La majoria de les embarassades infectades per SARS-CoV-2 han passat la malaltia de manera lleu o asimptomàtica. Malgrat les alarmants xifres d'augment de taxes de cesàries publicades a l'inici de la pandèmia, sembla ara clar que les gestants amb infecció per SARS-Cov-2 no han de presentar una taxa superior a la de la resta de la població general.

L'activitat de les sales de parts de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera en 2020 ha disminuït un 6,3 % respecte a l'any anterior. L'any passat, els naixements en els dos hospitals pitiüsos van assolir la xifra global d'1.144 , mentre que en 2019 van ser 1.221.

A l'Hospital Can Misses baixen els parts un 6,87 %

A Can Misses ha disminuït un 6,87 % el nombre de parts atesos en 2020, 1.085, respecte a l'any 2019, que es van registrar 1.165 naixements. Aquesta tendència descendent es manté en els dos últims anys, ja que l'any 2018 van ser 1.202 els parts atesos.

La taxa de parts prematurs ha descendit un 26 % en 2020, i ha suposat el 3,42 % del total de parts, mentre que l'any anterior va ser del 4,63 %.

També ha descendit lleugerament, un 1,53 %, el percentatge de casos en què s'ha aplicat l'anestèsia obstètrica epidural: ha passat de suposar el 60 % l'any 2019 al 59 % en 2020. Les comares atribueixen el descens progressiu del nombre d'anestèsies epidurals dels últims anys, que se situava en el 66 % en 2017, a l'oferta d'alternatives analgèsiques a Can Misses, com la banyera de parts i l'òxid nitrós. 

L'índex de parts múltiples ha baixat un 57,87 %, atès que en 2019 suposaven l'1,97 % del total de parts i en 2020 aquesta xifra ha baixat fins al 0,83 % de la xifra global de parts atesos a l'hospital públic eivissenc.

Augmenten els parts un 5,36 % a l'Hospital de Formentera

A l'Hospital de Formentera ha augmentat un 5,36 % el nombre de parts: en 2020 se’n van atendre 59 i en 2019, 56, una tendència creixent en els últims anys, ja que l'any 2018 van ser 48 els parts atesos.

El percentatge de cesàries s'ha situat en el 18,64 %, un 4,37 % més que l'any 2019, que va suposar el 17,86 % del total de parts. La taxa de cesàries de l'Hospital de Formentera oscil·la entre el 17 i el 19 % en els últims anys, molt lluny del 32 % que es va registrar en 2010, gràcies al treball constant d'adequació de la taxa de cesàries.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 30/03/2021]

[Foto: Infosalut / Nina dormint / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19