Categories: COVID-19, Gestió de la investigació

Una estratègia nova per combatre la COVID-19: desinfectar l'aire

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un any després que esclatés la pandèmia COVID-19, l’esforç investigador de la comunitat científica ha permès demostrar el risc que té per a la salut la transmissió del virus SARS-CoV-2 a través d’aerosols respiratoris o bioaerosols, especialment en espais tancats i mal ventilats.

Aquests aerosols tenen una mida inferior als cinc micròmetres, per la qual cosa poden romandre en suspensió entre minuts i hores. Per això, el control de l’aire en els espais interiors concorreguts és una de les vies importants per prevenir el contagi de la malaltia.

En aquesta línia, un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i la Universitat Politècnica de València treballa, en el marc del projecte IDEQURE, en el desenvolupament d’un sistema per detectar i eliminar el virus causant de la COVID-19 en l’aire d’espais interiors d’hospitals, residències de gent gran, comerços i establiments hotelers, entre d’altres.

El projecte IDEQURE es duu a terme amb el finançament (36.500 €) de l’IdISBa a través de la convocatòria d’expressions d’interès per al finançament de projectes COVID-19. L’equip investigador l’integren el doctor Josep Mercader, investigador principal del grup de recerca MOLONE de la UIB i investigador del grup Inflamació, Reparació i Càncer en Malalties Respiratòries de l’IdISBa; membres del grup MOLONE, el doctor Antoni Colom, que també és investigador del grup NUTRECOR de l’IdISBa i Josep Muncunill que treballa en la plataforma de Genòmica i Bioinformàtica de l’IdISBa; el doctor Ernest Sala, cap del Servei de Pneumologia de l’HUSE i investigador del grup Inflamació, Reparació i Càncer en Malalties Respiratòries de l’IdISBa; la doctora Núria Toledo, pneumòloga de l’HUSE i investigadora també del grup Inflamació, Reparació i Càncer en Malalties Respiratòries; el doctor Hermenegildo García, investigadora de la UPV; l’alumne de doctorat Joan Truyols; i els estudiants Joan Salvador, del Màster de Biotecnologia Aplicada, i Carla Oliver, del grau de Biologia.

En la primera part del projecte han desenvolupat una metodologia que permet detectar i quantificar els nivells ambientals de SARS-CoV-2 en espais tancats mitjançant una PCR digital.

El sistema pren mostres de partícules d’1 a 5 micròmetres (cada micròmetre és una mil·lèsima part d’un mil·límetre) presents en l’aire, i posteriorment n’aïlla l’ARN, una biomolècula que conté la informació genètica del virus. A partir de l’anàlisi de les mostres per PCR digital s’aconsegueix determinar no només la presència del virus, sinó també la seva concentració.

Gràcies a aquesta metodologia, es pot estimar el risc d’infecció en espais tancats i facilitar la gestió de les tasques de desinfecció. L’eficàcia d’aquesta metodologia s’ha analitzat a les instal·lacions de l’IdISBa, situades a l’Hospital Universitari Son Espases.

De manera paral·lela al desenvolupament de la metodologia de detecció duta a terme pels investigadors de l’IdISBa, l’investigador de la Universitat Politècnica de València Hermenegildo García Baldoví desenvolupa un sistema de desinfecció de l’aire d’espais tancats. Aquest sistema és un dispensador d’aerosol que pot nebulitzar composts desactivadors del virus i altres patògens, però que no suposa cap risc per a la salut humana ni per al medi ambient, amb l’objectiu de reduir la concentració del virus causant de la COVID-19 i el perill de contagi.

[Font: IdISBa]

[Foto: Novel Coronavirus SARS-CoV-2 / Novel Coronavirus SARS-CoV-2 / CC0 Public Domain]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19