Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Salut detecta 64 positius dels 249 estudiants relacionats amb el brot del viatge d'estudis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern de les Illes Balears ha traslladat a l’hotel pont Covid Palma Bellver un total de 249 joves peninsulars que han tingut relació directa o indirecta amb el brot d’un viatge d’estudis a Mallorca, que ha causat més de 900 afectats en vuit comunitats autònomes. Els joves localitzats a Mallorca han estat traslladats en una ambulància del SAMU061 i a l’arribada han estat sotmesos a prova PCR.

Fins al moment, dels 249 joves traslladats, 64 han donat positiu per PCR i 185 han donat negatiu. La taxa de positivitat entre els joves és del 25,7%.

A més, 14 joves romanen a hores d’ara ingressats a l’Hospital Universitari Son Espases, amb símptomes lleus.

Com ja es va informar anteriorment, la Conselleria de Salut i Consum va dur a terme un rastreig massiu quan es va tenir coneixement del brot i té detectats un total de 265 joves provinents d’Andalusia (214), Madrid (21), el País Basc (18) i Galícia (12) -encara de viatge en diversos hotels de Mallorca-, que podrien haver tingut una relació directa o indirecta amb el brot.

A hores d’ara encara romanen un total de 13 estudiants pendents de traslladar a l’Hotel Bellver. Per a aquests estudiants que encara romanen en els seus hotels s’ha establert un protocol de control en col·laboració amb la Delegació del Govern perquè quedin aïllats a les seves habitacions.

Per atendre les necessitats específiques, tant sanitàries com personals, dels joves allotjats a l’Hotel Bellver, la Conselleria de Salut i Consum ha habilitat un dispositiu especial.

En primer lloc, s’ha posat a disposició de les famílies un número de telèfon per als estudiants i els seus pares o tutors que necessiten qualque tipus d’informació: 900 700 222. El telèfon presta atenció de les 8.00 a les 20.00 hores i l’atenen dues infermeres de la Central de Coordinació Covid. A més, psicòlegs de la Central de Coordinació poden donar suport psicològic telefònic als joves o familiars que ho necessitin.

D’altra banda, fins a l’Hotel Bellver s’ha desplaçat una unitat d’atenció volant al coronavirus (UVAC) amb un metge, una infermera i un tècnic, per donar servei als estudiants de les 8.00 a les 15.00 h. Una infermera de l'Hospital Universitari Son Espases és present a l’hotel les 24 hores del dia, i un metge del mateix hospital està de guàrdia de les 15.00 a les 22.00 hores. Els estudiants poden contactar amb el personal sanitari a través de la recepció de l’hotel.

A més, tècnics de Gestió Sanitària de les Illes Balears (GSAIB), també ubicats a l’hotel, donen suport d’intendència per a les necessitats personals dels joves. La manutenció dels estudiants és a càrrec de l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

En general, l’operativa de la Conselleria de Salut i Consum inclou equips tècnics del SAMU061 (responsable dels trasllats), de la Central de Coordinació Covid d’Atenció Primària (responsable de la coordinació en l’atenció sanitària), de l’Hospital Universitari Son Espases, de l’Hospital Universitari Son Llàtzer i de Gestió Sanitària de les Illes Balears (responsable de la intendència).

Per la seva part, la Direcció General de Salut Pública i Participació continua en contacte amb el Centre de Coordinació i Alertes Epidemiològiques del Ministeri de Sanitat per actualitzar la informació sobre el brot.

Quant als treballadors dels sis hotels principalment afectats, el Govern n’ha fet ja un cribratge. Dels 274 treballadors que s’han sotmès a la prova fins avui, un ha donat positiu en COVID-19.

Des de la Conselleria de Salut i Consum es demana contribuir a vetllar per la intimitat de les persones afectades, especialment dels menors d’edat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 29/06/2021]

[Foto: Infosalut / Joves passejant / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19