Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

L'IB-Salut inicia una campanya de captació de dones embarassades per a vacunar-les contra la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut, en col·laboració amb la Direcció General de Salut Pública i Participació i, en consonància amb la recomanació del Ministeri de Sanitat, ha iniciat una campanya de captació de dones embarassades per a vacunar-les contra la COVID-19.

El dia 11 de maig, el Ministeri de Sanitat -a l'Actualització 7 de l'Estratègia de Vacunació contra la COVID-19- va recomanar la vacunació de les dones embarassades o en període de lactància amb vacunes d'ARNm quan els correspongui, segons al grup de priorització al qual pertanyin.

Les embarassades amb infecció per SARS-CoV-2 presenten més risc de patir una COVID-19 greu que les no embarassades. Això pot suposar l'ingrés a l'UCI, necessitat de ventilació mecànica, utilització d'ECMO i, fins i tot, la mort. A més, una COVID-19 greu pot provocar el part prematur, preeclàmpsia o esdeveniments trombòtics, independentment de les condicions de risc que presenti la dona.

La recomanació del Ministeri de Sanitat es fa després d'haver-se publicat una revisió de les dades disponibles sobre seguretat de la vacunació en el registre V-Safe Surveillance dels Estats Units d'Amèrica.

Les dades preliminars del seguiment de 3.958 participants del registre V-Safe -de les quals 827 havien completat l'embaràs- mostren que no s'han detectat problemes de seguretat rellevants. Fins al 7 de juny de 2021, prop de 120.000 dones embarassades s'han vacunat als Estats Units amb vaccins d'ARNm, sense que s'hagi evidenciat cap problema de seguretat.

Pel que fa a la vacunació en dones que donen el pit, a la llet materna no s'han trobat components dels vaccins, però sí anticossos que podrien conferir protecció als nadons que reben lactància materna de dones vacunades amb vaccins d'ARNm.

Actualment, diversos països com els Estats Units, Regne Unit, Canadà o Austràlia recomanen la vacunació, sense especificar el moment més idoni de l'edat gestacional. A la Unió Europea, Bèlgica també recomana l'ús de vaccins ARNm per a embarassades, dones en període de lactància i per a les que tenen intenció de quedar embarassades.

Per tot això, el Servei de Salut ha posat en marxa una campanya de vacunació per a dones embarassades perquè puguin assistir, entre el 4 i el 10 d'agost, sense cita i entre les 16.00 i les 19.00 h, als punts de vacunació següents:

  • Hospital Son Dureta de Palma
  • Hipòdrom de Manacor
  • Poliesportiu Mateu Cañellas d'Inca
  • Sala Polivalent Canal Salat de Ciutadella
  • Recinte Ferial de Menorca 
  • Recinte Ferial d'Eivissa
  • Hospital de Formentera

[Font: COMIB. 03/08/2021]

[Foto: Susan / Pregnant / CC BY­ND 2.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19