Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Estudis i projectes

L'ISCIII financia sis nous assaigs per millorar la prevenció, diagnòstic i tractament de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ha seleccionat i aprovat per al finançament sis projectes que abordaran aspectes preventius, diagnòstics i terapèutics de la COVID-19, com a part del fons llançat pel Govern per donar suport a la investigació entorn del coronavirus SARS-CoV-2 i a la malaltia que provoca.

Els sis nous estudis finançats responen a l'objectiu principal d'impulsar estudis els resultats dels quals tenguin la suficient solidesa clínica com a perquè puguin ser aplicats a curt termini en els pacients i en el Sistema Nacional de Salut. Els assaigs que s'estan finançant compleixen amb la màxima d'incorporar a diversos centres de diferents autonomies, amb l'objectiu d'oferir una resposta el més global possible a la pandèmia.

Per un lloc, dos dels assaigs clínics ara finançats avaluaran un mínim de set tractaments diferents utilitzats en molts hospitals, per la qual cosa es permetran prioritzar de forma científica entre les distintes opcions. Els altres estudis aborden nous tests diagnòstics basats en la nanotecnologia, el reposicionament de fàrmacs utilitzats en altres indicacions i un assaig clínic de prevenció farmacològica en persones que no han tingut infecció pel SARS-CoV-2.

L'ISCIII ha rebut més de mil propostes de centres de totes les comunitats autònomes i aproximadament s'anunciaran més aprovacions de nous projectes d'investigació més orientats al coneixement de la biologia del virus i la generació de registres de pacients.

Assaigs

Dos dels estudis aprovats reforçaran l'anàlisi de tractaments antivirals, un àmbit que ja està desenvolupant un dels primers assaigs finançats pel Fons COVID-19.

En el primer, la investigació compararà tres diferents esquemes de tractament amb diversos medicaments antivirals (hidroxicloroquina, lopinaviritonavir i la combinació entre hidroxicloroquina i azitromicina).

El segon dels assaigs amb antivirals s'emmarca en l'estudi internacional Solidarity de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), compararà l'eficàcia comparada dels medicaments remdesevir, ritonavir/lopinavir, hidroxicloroquina i interferon beta. L'objectiu final és trobar com més ràpidament millor els millors tractaments per a la malaltia, ajudant amb això a reduir l'heterogeneïtat dels protocols terapèutics que els distints hospitals espanyols estan utilitzant.

El tercer assaig estudiarà el tractament amb una dosi setmanal d'un fàrmac (mefloquina) com a mètode de prevenció per no desenvolupar la malaltia. Aquest abordatge quimiopreventiu, l'efecte del qual es compararà amb el d'un placebo, cerca evitar que població sana contragui la COVID-19, gràcies a una opció denominada quimioprofilaxis de preexposició.

Pel que fa al quart assaig, analitzarà un medicament, denominat defibrotide, per tractar de reduir el destret respiratori, que és la principal complicació pulmonar de la COVID-19 i la responsable de que molts pacients necessitin de tractament en unitats de cures intensives. Avalua el reposicionament d'un fàrmac, es a dir, l'ús d'un medicament ja utlitzat en altres patologies per tractar la malaltia per coronavirus.

El cinquè projecte investigarà l'ús d'una alternativa al propofol com a anestèsia per als pacients que precisen intubació. L'estudi comprovarà si el sevoflurà pot substituir el propofol, garantint la seva mateixa eficàcia i seguretat i, a més, aportant una reducció del temps necessari d'intubació gràcies a les seves propietats antiinflamatòries.

El darrer dels assaigs aprovats en aquesta ronda de finançament del Fons COVID-19 és un estudi que cerca confirmar l'eficàcia d'un nou test de diagnòstic ràpid que permetria reduir el temps d'espera que requereixen les proves per PCR i que, gràcies a una nanotecnologia que permet el tintat en les mostres del pacient, facilitaria i agilitzaria la lectura dels resultats del test.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 07/04/2020]

[Foto: TheDigitalArtist / COVID 19 / CC0 Public Domain]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19