Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Estudis i projectes

Projecte HAZLO: telerehabilitació cardíaca

Alguns dels investigadors que participen en el projecte HAZLO

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d'Investigació en Salut Digital de l'Institut d'Investigació d Salut Carlos III (ISCIII) recorda que les situacions com l'actual pandèmia causada per la COVID-19, recorden l'avantatge que suposaria disposar, de forma generalitzada, de modalitats innovadores d'assistència. Els procediments assitencials vinculats a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) són una bona alternativa o complement per optimitzar l'ús i la distribució de recursos amb una eficàcia comparable a l'atenció presencial. A més, davant de la impossibilitat de contacte presencial entre professional i pacient, les TIC es converteixen en la única possiblitat de proporcionar i rebre assitència i cures.

Tradicionalment, la telemedicina ha donat cobertura a aquestes modalitats d'atenció remota i virtual. En evolucionar les tecnologies, cada vegada més fiables i accessibles, també ho han fet en els àmbits d'actuació: procediments de diagnòstic, eines per gestionar la salut (seguiment, tractament, rehabilitació i prevenció), sistemes per millorar la coordinació entre professionals sanitaris, mètodes per millorar la relació amb el pacient, eines que el pacient pot utilitzar de forma autònoma, etc. En tots els casos existeix la possiblitat de interacció simultània en temps real o en diferit.

Un d'aquests exemples de projectes de telemedicina l'estan desenvolupant la Unitat d'Investigació en Salut Digital de l'ISCIII i la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l'Hospital Universitari Ramon i Cajal de Madrid. El projecte conjunt HAZLO és un assaig clínic que ha desenvolupat un servei de telemedicina per a un programa de rehabilitació cardíaca personalitzat i a domicili, per avaluar la seva eficàcia comparada amb l'atenció presencial convencional.

El probrama HAZLO inclou desenvolupaments per a rehabilitació física, psicològica i d'educació en control de factors de risc cardiovascular i habilita eines d'interacció entre pacients i professionals.

[Font: Institut d'Investigació d Salut Carlos III (ISCIII). 06/04/2020]

[Foto: Institut d'Investigació d Salut Carlos III (ISCIII)]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19