Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Gestió de la investigació

L'Institut de Salut Carlos III ha validat a vuit centres més per a fer tests PCR

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ha validat la capacitació de 8 nous centres de recerca i universitats perquè puguin realitzar tests de PCR per al diagnòstic de la malaltia COVID-19.

El ISCIII, en coordinació amb el Ministeri de Ciència i Innovació, està duent a terme aquest procés continuat d'anàlisi i selecció per a assegurar que els centres col·laboradors compleixin amb els requisits de bioseguretat i disposin del personal i els procediments adequats per a poder realitzar aquestes proves. Durant el procés es vigila que no es llevin subministraments dels centres sanitaris que realitzen el diagnòstic microbiològic, donada la limitació d'alguns d'aquests reactius.

Avui dia, són ja 13 els centres que estan col·laborant per a fer més de 2.000 PCR al dia, i hi ha diversos més que estan en fases avançades de capacitació i podrien rebre l'aprovació en pròximes dates. D'aquesta manera, es potencia la capacitat diagnòstica a Espanya per al maneig del SARS-CoV-2 i de la malaltia COVID-19.

Aquests laboratoris, que segons les seves capacitats individuals realitzen entre 50 i 450 PCR diàries, fan costat als hospitals de la seva comunitat i, en alguns casos, donen suport a universitats, centres de referència, residències i Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat.

Procés de validació

Els serveis sanitaris de les comunitats autònomes són els que han de confirmar la necessitat del suport diagnòstic que els centres de recerca i universitats capacitats puguin prestar als laboratoris microbiològics dels hospitals, a més de desenvolupar un protocol d'enviament de mostres i recollida de resultats que asseguri la traçabilitat i l'anonimat d'unes proves que tenen validesa legal.

D'aquesta manera, el procés es duu a terme de la següent manera: la petició de col·laboració parteix dels mateixos centres, en coordinació amb les seves comunitats autònomes i el Govern central, que envien la seva sol·licitud de capacitació al ISCIII després d'informar i sol·licitar conformitat a les autoritats sanitàries de la comunitat. Una vegada rebuda tota la informació, el ISCIII analitza els procediments de bioseguretat, inactivació, extracció i PCR i dóna el vistiplau si s'ajusten als procediments de diagnòstic per a COVID-19.

Requisits

Els requisits necessaris per a rebre la validació són els següents: disposar de personal format en tècniques de biologia molecular; tenir capacitat per a treballar amb mostres infeccioses de nivell 2, cabina de bioseguretat i equips adequats; disposar de capacitat per a produir reactius d'inactivació; manejar tècniques d'extracció per mitjans propis que no restin capacitats als centres hospitalaris; poder realitzar PCR per mitjans propis o mitjançant kits comercials, i tenir personal capacitat per a validar informes d'anàlisis clíniques.

A més del seu ús en l'actualitat i en el curt termini per a cobrir necessitats diagnòstiques, s'espera que el suport dels centres sol·licitants i validats sigui important a mitjà termini, quan el període de confinament es relaxi de manera progressiva i calgui donar suport a la xarxa de centres sanitaris del Sistema Nacional de Salut en estudis de diagnòstic precoç entre la població espanyola. 

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 14/04/2020]

[Foto: Antonio Oliver. Servei de Microbiologia. Hospital Universitari Son Espases]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19