Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Qualitat

COVID-19: La Conselleria de Salut reactiva l’activitat sanitària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha iniciat la reactivació escalonada de l’activitat sanitària als hospitals i als centres d’atenció primària, que serà simultània a totes les illes i que en aquesta primera fase suposarà la reactivació d’una tercera part.

Atès el descens del nombre d’ingressos per la COVID-19 als hospitals de les Illes Balears i dels casos actius a totes les illes, la previsió d’incidència de la malaltia per coronavirus és descendent i, per tant, es considera oportú començar a reprendre en una tercera part tant les consultes com l’activitat quirúrgica, o l’activitat dels gabinets i dels laboratoris. Aquesta represa escalonada permetrà controlar la situació en cas que es produeixi un nou augment de casos de la COVID-19.

Si s’estabilitza aquesta primera fase, està previst que es passi a la segona fase, que faria un pas més en la reobertura, sempre mantenint el doble circuït tant als centres hospitalaris com als d’atenció primària.

L’objectiu del Servei de Salut és recuperar de mica en mica l’activitat ordinària als centres assistencials evitant les aglomeracions, especialment a les sales d’espera, i millorant l’accessibilitat, sobretot la dels col·lectius més febles. Així mateix, continuarà essent un objectiu prioritari protegir els professionals sanitaris i no sanitaris dels diferents àmbits de la salut.

En aquesta primera fase serà vital avançar de manera lenta però segura perquè no es produeixi una recaiguda; per tant, es mantindran els circuïts respiratoris separats dels circuïts generals. Es prioritzarà la implementació de les consultes telemàtiques o telefòniques, tant les hospitalàries com les de l’atenció primària.

Atenció hospitalària

Amb relació a l’activitat quirúrgica, es manté l’activitat urgent i programada no demorable. Es comença a desenvolupar una tercera part de l’activitat programada preferent. Amb relació a l’activitat de les consultes externes, es mantenen les consultes urgents i programades no demorables i s’incrementa l’activitat de les consultes externes en una tercera part. També s’augmentarà en la mateixa proporció l’activitat dels gabinets.

Es mantenen les limitacions d’acompanyament de pacients, però es permeten les visites en les situacions pal·liatives i/o terminals i es mantenen les plantes d'hospitalització de patologia infecciosa respiratòria (COVID-19 o sospita), que també poden ser utilitzades per persones fràgils procedents de residències. Es destina el 50 % de les REA/URPA a reforçar les UCI per si és necessari.

Atenció primària

Es recupera l’activitat programada per a persones de més de 65 anys, malalts crònics i pacients de salut mental per atendre patologies no relacionades amb la COVID-19. També es recupera l’activitat pediàtrica programada i el calendari vacunal.

L’atenció primària recupera una tercera part de l’activitat ordinària però es mantindrà el triatge de la consulta telefònica. Així mateix, es mantenen els circuits especials per a patologia respiratòria infecciosa.

Es mantenen les UVAC per atendre pacients a domicili i els punts COVID-exprés i les consultes per mitjà de les xarxes socials.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 24/04/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19