Categories: COVID-19, Noves tecnologies, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Investigadors del CSIC desenvolupen dispositius per al diagnòstic ràpid de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tres equips d'investigadors del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) estan desenvolupant dos dispositius capaços de diagnosticar la malaltia COVID-19 de manera ràpida, fiable i a baix cost.

Objectiu

La finalitat d'aquests dispositius és detectar biomarcadors específics del virus, que seran aplicables prop del punt d'atenció al pacient. Podran detectar de manera simultània i ràpida diversos biomarcadors de la infecció per SARS-CoV-2, permetent conèixer si el pacient està infectat i a més en quina etapa es troba la malaltia, podent així monitoritzar el seu progrés. La detecció d'aquests biomarcadors es realitzarà sobre la base de la utilització de bioreactius específics (anticossos, antígens o sondes d'ADN) que facilitaran el reconeixement específic d'antígens virals, immunoglobulines IgG o IgM, produïdes pel pacient com a resposta a la infecció o ARN viral, respectivament.

Dispositius

  • “El primer és un dispositiu electroquímic que incorpora una matriu d'elèctrodes metàl·lics fabricats per tecnologia microelectrònica, acoblada a un component de paper d'un sol ús, on s'haurien definit seccions diferents”, explica una de les investigadores del CSIC.
  • El segon dispositiu implica l'ús de nanoestructures plasmòniques, biofuncionalitzades amb els bioreactius específics esmentats que permetran indentificar els biomarcadors sobre un suport de nitrocel·lulosa, gràcies a la calor generada quan aquestes són irradiades per un làser.

Eines barates, ràpides i fiables

La seva fabricació es pot realitzar de manera massiva a molt baix cost i permetran la realització d'anàlisi ràpides, versàtils i fiables, per part de personal tècnic en ambulatoris o unitats d'emergència, amb un entrenament mínim.

Disponibilitat

S'espera que puguin estar disponibles en un any.

[Font: MInisteri de Ciència i Innovació. 21/04/2020

[Foto: Instituto de Salud Carlos III]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19