Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Les comunitats autònomes disposen de més centres per a fer proves de PCR

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carles III, en coordinació amb el Ministeri de Ciència i Innovació, ha validat a 30 nous centres de recerca i universitats perquè duguin a terme labors de suport en la realització de test de PCR per al diagnòstic de COVID-19.

La suma de tots els laboratoris capacitats, en total 24 (universitats i centres de recerca biomèdics, militars i veterinaris) i 54 els laboratoris que es posen a la disposició de les comunitats autònomes per a realitzar aquestes proves, que determinen si una persona està infectada o no amb coronavirus.

L'ISCII comprova que els centres col·laboradors compleixin amb els requisits de bioseguretat i disposin del personal i dels procediments adequats per a poder realitzar aquestes proves.

Centres validats

En aquest enllaç podeu consultar els 30 centres validats, entre els quals es troben:

Procés de validació

En primer lloc les comunitats autònomes confirmen la necessitat de suport diagnòstic; a partir d'aquest moment, la petició de col·laboració parteix dels propis centres interessats a col·laborar, en coordinació amb els governs autonòmic i central. Posteriorment, el centre envia la seva sol·licitud de capacitació al ISCIII, que analitza els procediments de bioseguretat, inactivació, extracció i PCR i, si es compleixen els requisits, dóna el vistiplau. Finalment, són les pròpies comunitats autònomes els qui activen als centres i els proporcionen les mostres que necessiten ser analitzades.

Requisits de col·laboració

Alguns dels requisits són aquests:

- Disposar de personal format en tècniques de biologia molecular.

- Tenir capacitat per a treballar amb mostres infeccioses de nivell 2, cabina de bioseguretat i equips adequats.

- Disposar de capacitat per a produir reactius d'inactivació.

- Manejar tècniques d'extracció per mitjans propis que no restin capacitats als centres hospitalaris.

- Poder realitzar PCR per mitjans propis o mitjançant kits comercials. 

- Tenir personal capacitat per a validar informes d'anàlisis clíniques; cas de no disposen d'aquest servei, la validació la realitza un hospital, personal sanitari o els serveis de salut pública de la comunitat autònoma.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 02/05/2020

[Foto: Universitat de les Illes Balears]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19