Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Atenció Primària de Menorca i el Mateu Orfila recuperen el 100 % de l’activitat 

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El mes de juliol marca l’inici de la tornada a la normalitat als centres de salut i a l’Hospital Mateu Orfila, amb l’activació del 100% de les consultes presencials en el context del pla de recuperació gradual de l’activitat que va començar el mes de maig i que contempla mantenir les cites telefòniques com a una eina complementària d’atenció als pacients, tant a les consultes d’atenció primària com a les dels metges especialistes.

També es mantenen recursos, circuïts i protocols que es van establir a l’inici de l’estat d’alarma per la pandèmia de la COVID-19: les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC) i les Covid-Exprés de Máo i Ciutadella; també continuen actives les consultes per a patologies respiratòries als centres de salut; i el doble circuït d’entrada al servei d’Urgències de l’Hospital. A més, a cada planta d’hospitalització es reserven dos llits per atendre possibles ingressos per COVID-19.

Atenció Primària

Una de les principals novetats és la reobertura dels consultoris que es tancaren durant els mesos de major incidència de la COVID-19 a l’illa. Fornells va obrir l’1 de juliol, Cala en Porter, el dia 3, mentre que el consultori de Sant Climent obrirà el proper dilluns dia 13.

A les consultes de Pediatria es reprenen les primeres visites dels nounats, les cites de les revisions dels nadons i infantils i també per a l’actualització del calendari de vacunacions. S’han obert el 100% de les agendes de les extraccions de sang per a anàlisis i les proves complementàries, sempre procurant que no hi hagi aglomeracions de pacients a les sales d’espera.

S’han reprès també les sessions grupals de Fisioteràpia però reduint-ne la capacitat a cinc pacients; i les classes d’educació maternal i preparació al part, també amb un màxim de deu participants. El grup d’Atenció a la Cronicitat torna a estar actiu i ja ha reprès les visites a domicili dels pacients crònics complexos i avançats.

Un aspecte que continua essent essencial en la nova normalitat és la recomanació d’anar als centres de salut només quan sigui estrictament necessari. En aquest sentit, per demanar cita amb els equips d’Atenció Primària s’ha d’emprar preferentment el telèfon de Cita Prèvia 902 079 079 o 971 43 70 79 , el portal del pacient del Servei de Salut o l’aplicació mòbil Cita Prèvia.

Hospital Mateu Orfila

Des de l’1 de juliol també s’han activat totes les consultes de les diferents especialitats a l’Hospital Mateu Orfila i s’estan programant el 100 % de les cites presencials a les agendes dels professionals. Només les espirometries continuen al 50 %, atès que es tracta de proves que es fan a malalts respiratoris i la desinfecció dels equips després de cada ús obliga a espaiar les cites que es programen al llarg d’un dia.

Pel que fa a l’activitat quirúrgica, aquest estiu es podran programar un nombre major de cirurgies en comparació a l’any 2019 gràcies a la posada en funcionament del nou gabinet CMA per a cirurgies sense ingrés. Si bé cada estiu es tanca un dels quiròfans centrals per a les rotacions de les vacances dels professionals —de quatre quiròfans en queden tres en actiu—, enguany seran també tres quiròfans que seguiran en actiu més el nou gabinet de CMA; és a dir, quatre en total.

Per altra banda, seguiran operatius els punts de control de presa de temperatura i el qüestionari breu de salut que hi ha a les dues entrades principals de l’Hospital, així com també les mesures de protecció i prevenció per evitar les concentracions de pacients a les sales d’espera, mantenir les distància de seguretat, i l’ús de màscara.

Reforços d’estiu

Pel que fa als reforços d’estiu al servei d’Urgències de l’Hospital i dels SUAP d’Atenció Primària, el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, assegura que s’està monitoritzant dia a dia el volum de feina i el nombre de pacients que s’atenen en aquests serveis per tal d’activar els reforços de personal que siguin necessaris.

De moment, i a l’espera de conèixer el balanç definitiu dels pacients atesos durant el mes de juny, l’activitat a Urgències del Mateu Orfila està lluny de les vuitanta-quatre visites diàries que es van registrar l’any passat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/07/2020]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19