Categoria: Farmacovigilància

Salut recomana comprovar que els productes cosmètics estan correctament etiquetats abans de comprar-los

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’etiqueta contribueix a garantir la seguretat i la protecció de la salut, i a detectar i controlar possibles efectes adversos.

La Conselleria de Salut i Consum, a través del Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris, recomana als consumidors comprovar que els productes cosmètics que volen adquirir estan etiquetats correctament per garantir la seguretat i la protecció de la salut, i per detectar i controlar possibles efectes adversos.

Es considera cosmètic tota substància o mescla destinada a ser posada en contacte amb les parts superficials del cos (pell, cabells, ungles, llavis, etc.) o amb les dents i les mucoses bucals, amb la finalitat exclusiva o principal de netejar-les, perfumar-les, modificar-ne l’aspecte, protegir-les, mantenir-les en bon estat o corregir les olors corporals.

Alguns dels més habituals són els sabons, els gels, els xampús, les locions i laques, les cremes, els olis, els maquillatges i desmaquilladors o els productes de protecció solar.

El Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris recorda que els productes cosmètics estan regulats tant a escala europea com nacional i, per ser comercialitzats, han de complir una sèrie de requisits entre els quals destaquen:

  • L’empresa que fabrica el producte a Espanya o que importa el producte ha de presentar una declaració responsable a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).
  • L’empresa ha de disposar d’una persona responsable a la Unió Europea, que ha de figurar en l’etiquetatge.
  • Els productes s’han de notificar al Portal de Notificació de Productes Cosmètics (CPNP) de l’AEMPS.
  • Els productes han d’estar etiquetats adequadament. Per tant, en l’etiqueta ha de constar el nom, la raó social i l’adreça del responsable; el contingut nominal de l’envàs, en pes o volum; la data de caducitat o el símbol PAO (termini després d’obertura); les precaucions particulars d'ús; el número de lot de fabricació; la funció principal del producte (excepte si es desprèn de la presentació), i la llista d’ingredients.

Els cosmètics que es presentin a la venda sense envàs previ —que s’envasen en el lloc de venda a petició del comprador o s’envasen prèviament per a la venda immediata— han de disposar d'etiquetes o prospectes que continguin informació per al consumidor. Aquestes etiquetes s’han d’adherir als envasos dels productes cosmètics o acompanyar-los en el moment del lliurament.

Comunicació d’efectes no desitjats. Cosmetovigilància 2021

Els professionals sanitaris, els professionals que apliquen els cosmètics i els ciutadans tenen l’obligació de notificar qualsevol efecte no desitjat per conèixer-ne la naturalesa i freqüència, i poder prendre les mesures necessàries per protegir la salut i evitar que es torni a produir.

Els productes s’han de notificar al Portal de Notificació de Productes Cosmètics (CPNP) de l’AEMPS.

D’acord amb l’informe Cosmetovigilancia 2021, l’any passat es varen registrar a Espanya 64 notificacions relacionades amb 13 tipus de productes. D’aquestes notificacions, 24 varen ser greus i 40 no greus. La simptomatologia més habitual va ser la dermatitis.

La categoria amb més notificacions (amb un total de 24) va ser la de productes de cura personal, que inclou cosmètics destinats a mantenir la pell en bon estat, així com a decolorar el pèl i l’afaitat. La segona categoria amb més notificacions (10) va ser la de la cura del cabell, i la tercera (8), la de productes solars.

A les Balears, l’any 2021 només es va notificar un incident, el qual va estar relacionat amb una pasta dentífrica. L’incident es va comunicar a l’AEMPS, la qual és l’encarregada de dur a terme les investigacions oportunes.

L’etiquetatge correcte garanteix la traçabilitat dels productes i facilita la retirada del mercat en cas que sigui necessari.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 04/09/2022

[Foto: Carla Salgueiro / Avon - Buenos Aires / CC BY 2.0]