Categoria: Formació continuada

L’Hospital Comarcal d’Inca desenvolupa un cicle formatiu dedicat a la psicogeriatria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Comarcal d’Inca ha iniciat un nou cicle formatiu sota el lema “Salut mental al llarg del cicle vital”. Aquesta acció està dedicada a la psicogeriatria i la finalitat és enriquir i actualitzar els coneixements dels professionals d’aquesta àrea, a més d’aprofundir en les particularitats que presenten els pacients en edat geriàtrica.

Els continguts del curs responen a l’abordatge integral de les necessitats assistencials del pacient geriàtric des d’un model biopsicosocial. Per això, el programa preveu factors tant biològics, com psicològics i socials. Continguts que es treballaran al llarg de les catorze sessions de què consta aquesta acció i que es perllongaran durant el tercer trimestre d’enguany.

Pacients en edat geriàtrica

Aquesta iniciativa està motivada pel fet que l’Hospital Comarcal d’Inca atén una població de més de 117.636 habitants, 8.784 dels quals pertanyen a una franja d’edat entre 65 i 75 anys (7,5 %); 7.073 presenten entre 75 i 84 anys (6 %) , mentre que 3.209 superen els 85 anys (3 %). Això suposa que el nombre de persones que superen els 65 anys ascendeix a un total de més de 19.000 pacients potencials i representen gairebé un 17 % de la població total atesa per aquest hospital.

TARGETES SANITÀRIES ASSIGNADES A L’HCIN PER FRANGES D’EDAT

 

 

 

 

 

 

 

 

PIRÀMIDE POBLACIONAL PER EDAT I SEXE DELS PACIENTS DE L’HCIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abordatge multidisciplinari

Una particularitat significativa del programa és que està prevista la intervenció d’un equip multidisciplinari de ponents. D’aquesta manera, hi participen els diferents col·lectius de professionals sanitaris que treballen en salut mental, com ara psiquiatres, psicòlegs clínics, infermers i treballadors socials. A més, hi intervenen facultatius d’especialitats mèdiques que actuen, de manera molt freqüent, amb el col·lectiu de la tercera edat: neuròlegs, internistes i geriatres, entre d’altres.

Així mateix, inclou una sessió en què s’abordaran aspectes legals relatius a la gent gran, que dirigirà un fiscal. Aquesta diversitat de docents respon a la finalitat que els assistents rebin formació relacionada amb les diferents esferes de la vida que influeixen en el pacient geriàtric.

En definitiva, durant aquest trimestre, els professionals de la salut mental que segueixen aquest cicle tendran l’oportunitat de desgranar respostes a l’interrogant de com resoldre els problemes de la salut mental derivats de la vellesa, partint de la posada en comú de les diferents visions i angles professionals, amb l’objecte de desenvolupar noves línies, i més eficients, d’intervenció destinades a aquest perfil de pacient. A més, es pretén que aquesta formació tengui un interès pràctic, especialment en l’eliminació de les barreres i els perjudicis que aquest col·lectiu pateix a l’hora de demanar ajuda.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 05/11/2012]