Categoria: Formació continuada

Una quinzena de professionals d'Atenció Primària d'Eivissa i Formentera es varen formar en la detecció i abordatge del suïcidi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears va impulsar un nou curs teoricopràctic per abordar la conducta suïcida en l'adult, dirigit a professionals d'atenció primària de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

L'objectiu d'aquesta formació era millorar la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida, ja que els professionals d'atenció primària són clau per detectar aquesta realitat, pel seu contacte proper i freqüent amb els pacients.

El curs va comptar amb quinze alumnes de tots els centres de salut de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, que varen rebre una formació teòrica i pràctica i en el qual s'han entrenat amb casos simulats.

La formació la va impartir la psicòloga clínica Desirée Guillén Fopiani, responsable del Servei d'Atenció i Prevenció Suïcidi (APS) de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. Aquest servei ofereix un tractament ambulatori, intensiu (de tres a sis mesos) i especialitzat en la conducta suïcida de totes les persones, adultes o menors, amb ideació suïcida o que hagin fet una temptativa. La psicòloga passa consulta a l'Hospital Can Misses en el cas d'adults i a la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil, per als infants i adolescents.

Des del mes d'octubre de 2020 s'ha detectat a les Illes Balears un augment del 30% de temptatives autolítiques en joves i d'un 50% en adults, amb una baixada en l'edat de les persones afectades.

Fins ara, i des que van començar les activitats formatives promogudes per l'Observatori del Suïcidi, en 2018, s'han format dos centenars de professionals d'Eivissa i Formentera. S'han fet fins ara cinc formacions dirigides a personal d'Atenció Primària i del SAMU 061. També s'ha format l'equip de la Unitat de Conductes Addictives del Consell d'Eivissa i el Servei de Patologia de l'ASEF. D'altra banda, s'han format tots els professionals de les residències que depenen de la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l'Autonomia Personal de les Illes Balears (Can Raspalls, Can Blai i Sa Serra). Els policies-tutors i educadors, treballadors socials, orientadors educatius i altres professionals de l'àmbit socioeducatiu també han rebut formació per abordar i prevenir el suïcidi i, finalment, es va impartir un taller als professionals dels mitjans de comunicació.

D'entre els més recents, també es va impartir un curs, a l'octubre d'enguany, sobre intervenció en crisi suïcida per part dels cossos d'emergències i de seguretat amb la participació de bombers d'Eivissa i de Formentera i del Servei de Psicòlegs d'Emergències (del GIPEC). Va ser un curs pioner a l'estat, en què van interactuar representants de tots els cossos de seguretat i d'emergències.

En total, entre els diferents organismes, s'han format més de 250 persones en el tractament del suïcidi a Eivissa i Formentera.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 21/12/2021]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Calendari de formació

Agost   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31