Categories: Formació continuada, Farmacovigilància

La Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum duu a terme una formació en Farmacovigilància per a professionals sanitaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre de Farmacovigilància de les Illes Balears duu a terme, fins al 23 d’octubre, un curs bàsic de Farmacovigilància —modalitat en línia— que s'emmarca dins el Pla transversal de formació dels especialistes sanitaris de les Illes Balears.

La finalitat de la farmacovigilància és la prevenció, la qual s’assoleix com major és el coneixement dels riscos a què s’ha de fer front. El perfil dels medicaments comercialitzats es va completant a mesura que en fem ús en la pràctica clínica habitual. És per això que un primer objectiu de la farmacovigilància és la identificació de nous riscos.

La notificació espontània de casos clínics individuals de sospita de reaccions adverses als medicaments (RAM) i la reunió de sèries de pacients que presenten en comú un efecte i una exposició farmacològica prèvia és el mètode més eficient per detectar nous riscos associats a l'ús de medicaments, una vegada que aquests han estat comercialitzats i, per tant, el mètode més ràpid per generar hipòtesis de relacions causals entre medicaments i efectes indesitjats (senyals) de casos clínics individuals de sospita de RAM. Aquesta és la base del Programa de Targeta Groga.

El contingut d’aquest curs aporta coneixement sobre les eines que la comunitat autònoma posa a disposició de tots els professionals sanitaris per participar en la vigilància sobre la seguretat dels medicaments un cop autoritzats, en l'ús de la targeta groga i la informació que genera el programa i el Sistema Espanyol de Farmacovigilància de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Es duen a terme diverses proves amb la finalitat que tots els especialistes sanitaris es familiaritzin amb les eines per comunicar-ne les reaccions adverses.

Enguany es fa la cinquena edició d’aquest curs en línia i està adreçat a tots els residents de primer any (de medicina, de farmàcia i d'infermeria) de totes les especialitats i que fan la seva residència als hospitals públics de les Illes Balears. En aquesta edició estan matriculats 131 futurs especialistes.

[Font: Conselleria de Salut. 06/10/2023]

[Foto: Pexels / Pastillas / CC BY-NC-SA 4.0]

Calendari de formació

Desembre   2023
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31