Categoria: Formació continuada

Jornada del Pla Nacional de resistència als antibiòtics de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut organitza la III Jornada del Pla Nacional de resistència als antibiòtics de les Illes Balears el dia 14 de novembre de 2023 a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Son Espases.

El Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics (PRAN) té l'objectiu de reduir el risc de selecció i disseminació de resistència als antibiòtics i, conseqüentment, reduir l'impacte d'aquest problema sobre la salut de les persones i els animals, preservant de manera sostenible l'eficàcia dels antibiòtics existents.

El PRAN es coordina des de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) des de l'any 2014 i s'articula en sis línies estratègiques (vigilància, control, prevenció, recerca, formació i comunicació) sota la premissa del concepte One Health. El PRAN inclou salut humana, sanitat animal i medi ambient, i en ell participen, cadascun en el marc de les seves competències, totes les comunitats autònomes, 10 ministeris, 70 societats científiques, organitzacions col·legials, associacions professionals, universitats i més de 300 col·laboradors experts.

Fins avui, el PRAN ha posat en marxa un total de 80 mesures en l'àmbit nacional i, entre els seus assoliments, destaca la notable reducció del consum d'antibiòtics. Des de l'inici del PRAN en el 2014, fins al 2020 inclusivament, el consum en salut humana va registrar una baixada del 32,4%, mentre que les vendes d'antibiòtics veterinaris es van reduir gairebé un 57%.

En la CAIB es va constituir el PRAN_CAIB l'any 2017, que compta amb un Comitè Tècnic que funciona amb la mateixa estructura que els de les Estratègies en Salut. Es tracta d'un grup multidisciplinari amb experts de totes les àrees implicades. A més, des de l'any 2020, es disposa també de la Comissió PROA de la CAIB amb representants de tots els hospitals públics i gerències de la comunitat autònoma.

La Jornada s'emmarca en les activitats de difusió i formació de les Estratègies en salut centrada en la situació actual del PRAN, els avanços que s'han duit a terme, els objectius per als pròxims anys i les noves normes de certificació dels equips PROA recentment publicades. És una jornada eminentment tècnica que comptarà amb una sèrie de ponències sobre tots aquests temes. Després de cada ponència s'obrirà un torn de preguntes i debat entre els assistents.

La Jornada es dirigeix principalment als professionals de les especialitats implicades en el PRAN (microbiologia, farmàcia, infectologia, medicina intensiva, medicina preventiva, prescriptors de tots els àmbits, residents, etc.) d'atenció primària i hospitalària i altres professionals que puguin estar interessats en la formació continuada sobre la lluita contra la resistència als antibiòtics.

Enllaços d'interès

Consulta aquí el Programa de la III Jornada del Pla Nacional de resistència als antibiòtics de les Illes Balears.

Accedeix aquí al formulari d'inscripció a la jornada.

[Font: Conselleria de Salut]

[Foto: pxhere.comMedicina, dolor / CC0 1.0 Universal]