L’objectiu va ser oferir una plataforma per reflexionar sobre aquests temes i treballar junts cap a un ús més saludable i conscient de la tecnologia.
L’Hospital Universitari Son Llàtzer va organitzar una jornada anomenada «Pandèmia silenciosa, ment digital: equilibri en l’era de les TIC» amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. L’objectiu principal va ser oferir una plataforma important per reflexionar sobre aquests temes i treballar junts cap a un ús més saludable i conscient de la tecnologia en les nostres vides. Es va tractar d'identificar els problemes, però també oferir possibles estratègies i recomanacions.
En la trobada, Gisela López, directora del Programa CIBER i SOFIA de la Fundació Projecte Home, va parlar sobre «El perill de les TIC en les addiccions». A més, Ángeles Durán, coordinadora del grau de Periodisme del CESAG i presidenta de l’Associació de Periodistes de les Illes Balears, va impartir la xerrada «La responsabilitat dels mitjans de comunicació i les xarxes socials davant la salut mental i el suïcidi».
En el col·loqui posterior hi van participar el doctor Virgilio Traid, coordinador de l’Hospital de Dia; Francisco Antonnete, responsable del Programa EURECA de Projecte Home; Ángeles Durán i Teresa Albons, d’UCA Jove.
Segons Virgilio Traid, «el tema de la jornada és profundament significatiu en un món on la tecnologia està cada vegada més integrada en les nostres vides. Reflecteix la creixent preocupació i la necessitat d’examinar com les innovacions tecnològiques afecten el nostre benestar i, sobretot, la nostra salut mental. En primer lloc, cal començar reconeixent la realitat. Posteriorment, cal fer una crida a la reflexió, sabent la importància de la introspecció i l’avaluació crítica de com utilitzam la tecnologia en les nostres vides. Aquesta reflexió hauria de convidar-nos a considerar com les nostres interaccions amb la tecnologia impacten en la nostra salut mental i emocional. La nostra obstinació està en la recerca de solucions i enfocaments efectius per abordar les addiccions tecnològiques».
Després de la conferència, els usuaris de l’Hospital de Dia de Psiquiatria van presentar el blog «Construint junts». Es tracta d’un projecte que es va iniciar durant la pandèmia per donar resposta a la necessitat de crear un espai on els usuaris fossin els protagonistes de cuidar-se en la seva rutina diària i, alhora, aportassin amb els seus continguts en el blog aquesta cura a la resta de la societat. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del Departament de Comunicació.
Finalment, va tenir lloc la presentació de l’exposició «Una mirada a la meva narrativa», a càrrec de la Fundació Miró. L’exposició la va elaborar Rif Spahni, fotògraf de l’exposició «Instant i memòria» de la Fundació Miró, usuaris i professionals dels serveis de salut mental de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, i Alejandro Ysasi i Antonia Rosa Huguet, del Departament d’Educació i Activitats de la Fundació Miró.
En paral·lel, durant tot el matí hi va haver uns encants solidaris, anomenats «Desestigmatitzant la salut mental», on s’han venut detalls fets a mà per usuaris dels tallers de laborteràpia.
[Font: Conselleria de Salut. 10/10/2023]
[Foto: Conselleria de Salut]