Categoria: Formació continuada

S’ha impartit un curs d'actualització i tractament de ferides cròniques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant dues setmanes s'ha impartit un curs a través de l'EBAP d'actualització i tractament de ferides cròniques. Ha estat impartit per Antònia Fullana, supervisora de Medicina Interna i Oncologia i membre del Grup Assessor d'Úlceres per pressió (GAUPP) de la nostra comunitat autònoma.

Els objectius principals són que el personal assistent pugui:

  • Assolir coneixements i actituds favorables a la classificació de les úlceres per pressió i les ferides cròniques.
  • Adquirir els coneixements necessaris per decidir el tractament adequat en cada situació i manejar correctament les eines terapèutiques.

Les úlceres per pressió constitueixen un problema de salut ja que manifesten una incidència i una prevalença importants. El seuc caràcter iatrogènic planteja que la seva aparició és evitable i, per aquest motiu, són indicadors de qualitat cientificotècnica tant en l'àmbit de l'atenció primària com en el de l'atenció especialitzada.

A més, hi ha altres aspectes associats a les úlceres per pressió, com el sofriment de les persones que les pateixen, la repercussió negativa en els índexs de qualitat dels centres sanitaris i el cost que comporta tractar-les.

Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients i incrementar els nivells d'excel·lència dels centres, el Servei de Salut de les Illes Balears va crear en el 2007 el Grup Assessor d'Úlceres per Pressió (GAUPP), la prioritat del qual ha estat impulsar i avaluar pràctiques segures de prevenció i tractament, a més d'identificar àrees d'investigació futures.

Aquest grup de professionals ha dissenyat el projecte de normalització i coordinació de totes les accions que tendeixen a reduir la incidència i la prevalença de les úlceres per pressió en l'àmbit del Servei de Salut. A més, ha elaborat la Guia de pràctica clínica per a la prevenció i el tractament d'úlceres per pressió, la primera comesa que es va fixar aquest equip de professionals. La guia va ser editada el 2007 i ara està en procés de revisió.

La guia inclou recomanacions desenvolupades de manera sistemàtica basades en l'evidència científica. La seva finalitat és donar suport al treball dels professionals en la seva pràctica diària perquè adoptin les millors decisions en els camps clínic, docent, investigador i de gestió. La publicació es complementa amb una versió abreujada i amb el Manual d'informació per a pacients i cuidadors.

És un document d'ús multidisciplinari que compta amb el suport de tots els centres dependents del Servei de Salut i d'altres institucions públiques i concertades de les Illes Balears que atenen pacients de risc. Ha estat revisada tant per professionals de diferents nivells assistencials com per familiars i persones que han patit aquest problema de salut i les seves conseqüències.

[Font: Hospital de Manacor. 02/03/2015]