Categoria: Formació continuada

El Simpòsium de Pneumologia i Neumopatia es consolida com a fòrum multidisciplinar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El II Simpòsium de Pneumologia i Neumopatia Intersticial d'Albenya (Algaida) celebrat el dia 2 de març es consolida després de 3 anys en marxa com a fòrum multidisciplinar en la MPOC, l'asma i la malaltia pulmonar intersticial a les Illes.

Els organitzadors, el Dr. David Blanquer, adjunt del Servei de Pneumologia de l'Hospital de Manacor, i la Dra. Geòrgia Makrantoni, refereixen que es tracta d'una trobada multidisciplinària anual promoguda pels Serveis de Pneumologia dels hospitals de Manacor i Vall d'Hebron (Barcelona) amb neumòlegs, internistes, metges de família, fisioterapeutes i infermers/es de les Illes interessats en el maneig de les malalties respiratòries.

Gràcies al Dr. Ferran Morell, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, es pot comptar amb ponents de renom internacional que participen igualment en el Curs d'Avanços de Pneumologia de Barcelona.

Aquest any el Dr. Ferran Morell ha parlat de les causes, en molts casos desateses, del diagnòstic i de la detecció precoç de la pneumonitis per hipersensibilitat, una malaltia inflamatòria del pulmó per inhalació d'al·lergògens o tòxics que, si no s'evita l'exposició, acaba desenvolupant fibrosis o cicatrització del pulmó. Precisa, a més, d'un tractament precoç que augmenta la supervivència. Algunes zones de Mallorca són més propenses per l'exposició laboral o domiciliària a coloms, aiguamolls, fongs, pols o partícules aerosolitzades.

Ana Villar ha exposat les indicacions del rentat broncoalveolar i les criobiopsies com a tècniques endoscòpiques per al diagnòstic d'aquesta malaltia i d'altres pneumopaties intersticials, afectacions del pulmó causades per inflamació, cicatrització o dipòsit de materials a l'espai intersticial pulmonar comprès entre els sacs alveolars del final de les vies aèries i els capil·lars de la sang (fonamental per a la difusió de l'oxigen a la sang).

La MPOC és una malaltia molt freqüent per obstrucció crònica i poc reversible de les vies aèries després d'inhalació reiterada de fum de tabac.

El Dr. Marc Miravitlles, coordinador de la guia espanyola de tractament de la MPOC, s'ha referit en la seva exposició al tractament personalitzat de la MPOC segons grups clínics diferenciats (fenotips clínics). El Dr. Jaume Ferrer, cap de Servei de Pneumologia de l'Hospital Vall d'Hebron, ha exposat el maneig i tractament dels pacients complexos amb MPOC i malalties múltiples associades. María Antonia Ramón ha explicat la importància de l'exercici en la qualitat de vida i supervivència dels pacients amb MPOC. Així mateix el Dr. Íñigo Ojanguren, també de l'Hospital Vall d'Hebron, ha informat sobre el seu estudi de 10 anys d'urgències per asma. Finalment, el Dr. David Blanquer, del Servei de Pneumologia de l'Hospital de Manacor, i exresponsable del Biobanc de Teixit Pulmonar de l'Hospital Son Dureta i de la Xarxa de Biobancs de la Xarxa Respira en 2005 i 2006, durant la seva fundació, s'ha referit a les controvèrsies actuals existents en la classificació en grups (fenotips clínics) per a l'estudi d'asma, MPOC i neumopaties intersticials, i la seva traducció en subgrups amb vies causals específiques (endotips) que es puguin beneficiar de tractaments concrets dirigits i que puguin tenir correlació amb els estudis genètics.

[Font: Hospital de Manacor. 02/03/2015]

Notícies relacionades a Infosalut
*19/02/2015 - El dia 2 de març se celebrarà el II Simposi de Pneumologia i Pneumopatia a Balears.