Categoria: Formació continuada

El Servei de Farmàcia de Son Espases ha organitzat unes jornades sobre farmàcia hospitalària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Farmàcia Hospitalària de l'Hospital Universitari Son Espases compta amb una organització avançada que integra l'atenció farmacèutica de l'hospital amb la del pacient a Atenció Primària i als centres sociosanitaris. Entre els punts forts de l'organització, cal destacar la seva acreditació recent per a la preparació de medicaments segons la Guia de Bones Pràctiques del Ministeri de Sanitat. Els serveis de Farmàcia de Balears són pioners en establir aliances per al desenvolupament professional i treballen de manera coordinada i homogènia entre tots els hospitals.

Amb aquestes Jornades es pretén compartir i debatre les millors idees per adaptar els serveis de Farmàcia dels hospitals a les necessitats del segle XXI i a les demandes dels serveis assistencials i dels pacients.

"Atrévete a cambiar, el riesgo es bueno", aquest és el títol de la primera conferència de les Jornades sobre Farmàcia Hospitalària del segle XXI, a càrrec de la cap del Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases, Olga Delgado. Entre altres objectius, les Jornades pretenen: compartir els processos innovadors en què cada servei de Farmàcia Hospitalària està treballant; mostrar les activitats assistencials de cada servei de Farmàcia; i, finalment, debatre sobre les possibles àrees de desenvolupament de la Farmàcia Hospitalària.

Es pretén exposar el treball que estan desenvolupant els professionals d'aquest servei per adaptar-se als nous reptes i a les necessitats que es plantegen per als pròxims anys. A la vegada, es vol aprendre d'altres serveis de Farmàcia Hospitalària que són referència nacional i que també han presentat en aquestes Jornades els seus models organitzatius i els avenços assolits.

A l'acte, hi ha assistit el director gerent de l'Hospital Universitari Son Espases, Víctor Ribot, i el director mèdic de l'Hospital Universitari Son Espases, Daniel Ginard. També hi han assistit més de 50 caps de servei de Farmàcia Hospitalària de tot el país.

La gestió d'un servei de farmàcia implica un equilibri entre l'estabilitat i la seguretat en els processos i l'agilitat que es requereix per satisfer les necessitats dels pacients i dels professionals. Aquest servei disposa d'una organització avançada que integra les necessitats d'Atenció Primària i dels centres sociosanitaris. A més, és el primer hospital d'Espanya que ha estat acreditat per a la preparació de medicaments segons la Guia de Bones Pràctiques del Ministeri de Sanitat. El servei té, a més, les certificacions de qualitat ISO i el segell de qualitat del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. El servei està compromès i participa amb l'Administració en la funció d'avaluació i finançament de medicament en l'àmbit nacional, en representació de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Entre las línies que defineixen el nou model de gestió destaquen la idea de comunicació horitzontal, la transparència dels procediments i la participació, tot amb l'objectiu d'assolir la màxima eficàcia. Es persegueix, també, desaprendre models que necessiten un recanvi i assolir aliances intel·ligents que permetin posiciona els serveis de Farmàcia Hospitalària en un sistema de funcionament que, principalment, resulti útil per als seus usuaris i que faciliti el treball dels seus professionals.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 29/05/2015]

[Foto: IB-Salut]

Calendari de formació