Categoria: Formació continuada

Jornada de Donació i Trasplantaments d'Òrgans per als professionals sanitaris dels centres privats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments i la Clínica Rotger, ha organitzat la I Jornada de Donació i Trasplantaments d'Òrgans, celebrada el dia 17 de novembre de 2015.

Els continguts, adreçats a metges i infermers, s'han centrat en diferents punts, entre els quals destaquen el model organitzatiu espanyol per a l'obtenció d'òrgans i teixits per trasplantar-los posteriorment; la donació en els centres privats de les Balears; la logística de la donació d'òrgans; els criteris de selecció del donant potencial d'òrgans i teixits; el paper de la infermeria en el procés de donació, i, finalment, les habilitats de comunicació en situacions difícils.

L'objectiu de l'activitat és millorar la col·laboració amb les clíniques privades, que l'any passat aportaren gairebé el 10 % dels 52 donants d'òrgans que es registraren a les Illes Balears.

En el transcurs de la inauguració, la directora general d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut, Margalida Frontera, ha explicat que el 2014, el 9,6 % dels 52 donants d'òrgans que es registraren a les Illes Balears, l'aportaren les clíniques privades. Dels 52 donants es varen obtenir 206 òrgans per a trasplantaments i, gràcies a aquestes donacions, per exemple, a Son Espases es feren 49 trasplantaments renals.

La directora general ha ressaltat la participació de les Illes Balears en el procés de donació i trasplantament i també ha assenyalat les Balears com un referent en relació a la donació d'òrgans i la coordinació de trasplantaments en els centres privats.

Així mateix, ha assenyalat que el model espanyol de donacions i trasplantaments està organizat en tres nivells de coordinació: nacional, autonòmic i hospitalari.

A la inauguració de la Jornada, hi han estat presents Miguel Agudo, coordinador autonòmic de trasplantaments; Ricardo Jordà, coordinador de trasplantaments de la Clínica Rotger, i Ramon Rotger, conseller d'integració sanitària balear de la mateixa clínica.

També hi han participat, entre d'altres, Elisabeth Coll i Carmen Segovia, de l'Organització Nacional de Trasplantaments; Julio Velasco i Alberto Rodríguez, coordinadors de trasplantament de l'Hospital Universitari Son Espases, i Ascensión Navarro, de la Coordinació de Trasplantaments de l'Hospital Can Misses.

[Font: Conselleria de Salut. 17/11/2015]

[Foto: Conselleria de Salut]

Calendari de formació

Gener   2023
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31