Categoria: Formació continuada

Conclusions de la trobada sobre la dieta mediterrània en el marc de l'Escola de Salut Pública de Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el marc de la XXVII Escola de Salut Pública de Menorca, el passat dilluns, 19 de setembre, es va celebrar al Llatzeret de Maó, la trobada "Dieta mediterránea y estilo de vida como promoción del turismo de salud y estrategia de RIS3", organitzada per l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISPa) i el CIBERobn (Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Obesitat i Nutrició) de l'Institut de Salut Carlos III.

D'aquesta trobada es desprenen tota una sèrie de conclusions sobre els elements relacionats amb la dieta mediterrània i el turisme, de les quals volem destacar les següents:

  • Només hi ha estudi de prevenció primària amb dieta (PREDIMED) que ha demostrat una reducció dels esdeveniments cardiovasculars d'un 30 %, un retard en l'aparició de la diabetis de tipus 2 i una disminució de la incidència del càncer de mama.
  • Els components de la dieta mediterrània (DietaMed) han estat inclosos en les recomanacions de la Dietary Guidelines for Americans 2015-2020.
  • L'estudi PREDIMED PLUS pretén demostrar que la pèrdua de pes amb dieta mediterrània hipocalòrica i l'exercici físic aporten un valor afegit a la prevenció de les malalties cardiovasculars.
  • Balears compta amb productes bàsics en DietaMed que poden explotar-se per a la prevenció, cura i recuperació de les malalties cardiovasculars i altres malalties cròniques a través de la dieta mediterrània.
  • Les accions de prevenció i cura es poden emmarcar en estratègies de turisme de salut, mentre que les de recuperació s'emmarcarien en el turisme mèdic. En totes elles, la DietaMed pot aportar un valor afegit no només a la salut, sinó també a la cura del medi natural de les Illes Balears.
  • Es fa palesa la necessitat d'un canvi progressiu en els hàbits alimentaris dels habitants autòctons, especialment dels joves illencs, de manera que cal que incloguin elements de DietaMed entre els seus aliments. Els turistes s'adheriran amb més facilitat a la DietaMed si observen que és un fet arrelat entre la gent autòctona.

D'altra banda, cal destacar que s'ha realitzat una anàlisi DAFO per tal de detectar les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del turisme de salut.

Finalment, podem esmentar algunes iniciatives com ara la creació de rutes saludables urbanes, el projecte "Sabor a mediterráneo", l'empresa Healthy Journey que aposta pel turisme de salut o la plataforma Mallorcare, que desenvolupa productes i serveis turístics per a la salut a Balears.

En aquest enllaç trobareu el document complet amb les conclusions d'aquesta activitat.

[Font: Institut d'Investigació Sanitària de Palma. 27/09/2016]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*16/09/2016 - Trobada sobre la dieta mediterrània en el marc de l'Escola de Salut Pública de Menorca.