Categoria: Formació continuada

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera engega el Programa Pacient Actiu

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha posat en funcionament el Programa Pacient Actiu, que es va iniciar a les Illes Balears el mes de març de 2016.

El 7 d'abril de 2016 es va inaugurar la I Jornada a les Illes Balears, que es va desenvolupar simultàniament a l'Hospital Son Llàtzer, a l'Hospital General Mateu Orfila, a l'Hospital Can Misses i a l'Hospital de Formentera, i que va comptar amb la participació d'unes 150 persones.

L'objectiu d'aquest programa és formar a pacients actius que motivin i capacitin d'una manera més propera i efectiva a altres persones amb la mateixa malaltia, ja que parteixen de la seva experiència personal. D'aquesta manera, els pacients empoderats són capaços de prendre decisions informades sobre el tractament de la seva malaltia, considerar diferents opcions per gestionar les seves condicions i promoure la seva pròpia salut, implicant en el suport als cuidadors.

Així doncs, la iniciativa va dirigida a pacients amb problemes de salut crònics (que suposen més del 50 % de l'activitat d'hospitalització i gairebé el 80 % de les consultes en l'atenció primària), als seus familiars i als cuidadors, i engloba tres nivells de formació: la que reben els professionals, la dirigida als pacients actius (que lideren grups d'altres pacients) i, finalment, l'orientada a la resta de pacients.

Tot això s'està impartint a través de tallers formatius, començant pel Centre de Salut Son Cladera, a Mallorca, on es va iniciar el primer grup de formació de pacients actius formadors, i ha arribat fins a l'Hospital Can Misses, lloc en el qual Lucía Moreno i Yolanda Càceres, infermeres responsables del Programa del Pacient actiu a les Illes Balears, van dur a terme aquestes sessions acompanyades de dos pacients actius de Palma de Mallorca.

Aquests tallers es desenvolupen a través d'una estratègia d'educació per a la salut basada en la pedagogia activa, és a dir, a investigar la pròpia realitat i la situació concreta de cadascun, s'incorpora la metodologia basada en la formació entre iguals i, per tant, es motiva d'una banda als formadors a facilitar la comunicació i l'intercanvi d'experiències, i per una altra, s'impulsa que els pacients siguin més capaços a l'hora de prendre decisions, resoldre problemes i autogestionar el seu problema de salut.

A l'Hospital Can Misses, el taller es va desenvolupar els dies 1 i 2 de febrer, on es va presentar l'Equip Directiu de l'Àrea de Salut i es va informar i conscienciar sobre la iniciativa a l'hospital, associacions i Atenció Primària. Posteriorment, es van desenvolupar les sessions formatives. Isabel Perelló, Noa Bazal, Carmen Escandell i Jorge Llosá s'encarregaran en un futur de formar als pacients actius de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

El 29 de gener es va iniciar al Centre de Salut Rafal Nou, a Palma, la formació entre iguals per a pacients amb diabetis, en la qual dos pacients actius van ser els encarregats de conduir la sessió. El 5 de febrer es va iniciar també per a persones amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC) al Centre de Salut Son Rutlan.

A través d'aquestes sessions, es pretén:

  • Adquirir la capacitació necessària per desenvolupar un programa de formació entre iguals.
  • Adquirir competències i desenvolupar habilitats per a la utilització de metodologies docents interactives i participatives.
  • Adquirir coneixements i desenvolupar habilitats i actituds de diàleg i comunicació.

La tasca de diverses associacions de pacients ha estat fonamental per contactar amb tots aquells pacients que formen part del projecte, als quals es va entrevistar prèviament i es va fer una valoració inicial de salut.

El Programa Pacient Actiu s'engloba dins de l'Estratègia de Cronicitat de la Conselleria de Salut, i està alineat amb l'Estratègia per a l'Abordatge de la Cronicitat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 09/02/2018

[Foto: IB-Salut]

*09/05/2018 - El Programa Pacient Actiu ja compta amb quaranta pacients que imparteixen formació entre iguals.
*09/02/2018 - El programa Pacient Actiu inicia els tallers de diabetis i malaltia pulmonar obstructiva crònica.
*20/12/2017 - L'Àrea de Salut de Menorca organitza la I Jornada de Pacient Actiu.
*23/06/2017 - Agraïment per la seva implicació al primer grup d'onze pacients actius formadors.
*02/06/2017 - Resum de la I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.
*12/04/2017 - Inauguració de la Primera Jornada del Pacient Actiu de les Illes Balears.
*21/03/2017 - I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.

Calendari de formació

Desembre   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31