Categoria: Formació continuada

A l’Hospital Son Espases s’ha organitzat una sessió general informativa i un taller per explicar la higiene de mans correcta als professionals sanitaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des de l’any 2009, el dia 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans. La iniciativa fou impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que, en el programa de Seguretat del pacient, té com a primer repte “Una atenció neta és una atenció més segura”. Amb aquesta jornada mundial es pretén l’atenció sobre la importància d’aquesta senzilla pràctica en l’atenció sanitària.

 Hi ha una campanya de promoció d’higiene de mans a la qual s’han adherit 5.000 hospitals i centres de salut de 127 països. L’objectiu és millorar la consciència en tot el món sobre la importància de la higiene de mans per reduir les infeccions associades a l’assistència sanitària. La higiene de mans durant l’atenció sanitària s’ha d’efectuar en el moment adequat i amb el producte adequat. És un dels mètodes més simples, eficaços i barats per disminuir aquest tipus d’infeccions, les quals apareixen no només en els països en vies de desenvolupament sinó també en els països desenvolupats.

A més, les infeccions associades a l’assistència sanitària es poden presentar en qualsevol àmbit assistencial: en un hospital d’aguts, en un centre d’atenció primària o en un centre de llarga estada. 

La comunitat autònoma de les Illes Balears es va adherir a aquesta campanya l’any 2009. Tots els centres hospitalaris públics de les Illes han fet millores en la línia que recomana l’OMS, millores en l’accés als punts d’higiene de mans i activitats formatives per al personal. Els professionals de les Illes Balears que pertanyen als serveis de Medicina Preventiva i Control d’Infecció treballen tot l’any en la promoció de la higiene de mans.

L’estratègia de la promoció de la higiene de mans que proposa l’OMS és una estratègia multimodal que considera de gran importància, per a l’èxit d’aquesta campanya, el suport institucional en la creació d’un clima de seguretat sense oblidar la participació dels pacients i dels familiars.