Categoria: Formació especialitzada

Les comares de Balears reclamen a l’IBSalut el reconeixement complet de l'especialitat i el desplegament de totes les seves competències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Comissió de Comares del COIBA, juntament amb l’Associació Balear de Comares, han iniciat els contactes amb el Servei de Salut per a analitzar la situació de la categoria professional, quines funcions exerceixen les professionals, quines són les competències que desenvolupen i quines haurien de ser, ha explicat Araceli Navas, coordinadora de la comissió.

“El COIBA se suma a les reivindicacions recollides en l'informe elaborat per l'Associació, que detalla la situació actual i inclou tota una sèrie de propostes de millora”, ha explicat la coordinadora.

En l'actualitat, hi ha unes 230 comares treballant en la sanitat balear i 7 supervisors, a la vegada que s'està formant a 28 infermeres en l'especialitat, entre residents de primer i segon any.

Les comares han sol·licitat el reconeixement del terme “comare” com a categoria professional, en línia amb la tendència internacional. Les comares estan actualment classificades com a “infermeres obstètric-ginecològiques”, però reclamen recuperar també el nom històric que suposa part de la seva identitat, tal com reconeix per exemple l'Organització Mundial de la Salut, que va dedicar l'any 2020 a “les infermeres i les comares”.

D'altra banda, les professionals han sol·licitat que es reconegui l'especialitat tant en Atenció Primària com en Atenció Especialitzada en l'àmbit retributiu. En aquesta mateixa línia, han defensat poder exercir totes les seves competències i deixar de fer tasques que no els corresponen.

Estratègia d'atenció sexual i reproductiva

Les comares han proposat a l'IBSalut el disseny d'una Estratègia d'atenció sexual i reproductiva per a la població. També és necessari homogeneïtzar l'equitat en l'accés a la salut sexual i reproductiva, la qual cosa requereix un increment en el nombre de comares, per a poder donar a les dones l'atenció que requereixen, no sols amb relació a l'embaràs i al part, sinó al llarg de tota la seva vida reproductiva.

La Comissió de Comares del COIBA, reunida recentment, ha validat totes aquestes accions i propostes i ha sol·licitat una nova reunió amb l'IBSalut per a continuar treballant les diferents línies.

Així mateix, en aquesta reunió es va revisar el programa de formació per a comares del COIBA, que preveu proposar la realització de diversos cursos, a partir de la tardor, en àmbits com la sexualitat, tractament del sòl pelvià o el mètode AIPAP de preparació al part mitjançant exercicis en l'aigua.

Per a saber més sobre la comissió de comares, podeu visitar aquest vincle.

[Font: COIBA. 26/07/2021]

[Foto: Bancd’imatgesinfermeres / Llevadoraid’altresprofessionalsdelasalutatenenunpartpercesària / CC BY-NC-ND 2.0]