Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

Dia Europeu contra les agressions a professionals sanitaris: la importància de l'impacte psicoemocional

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Organització Internacional del Treball (OIT) destaquen la importància de la violència en l'entorn sanitari, calculant que el 25% de la violència en el lloc de treball correspon a l'àmbit sanitari, i que més d'un 50% dels professionals sanitaris l'han patit.

Unes dades que han anat en augment en els darrers anys i que, amb motiu del Dia Europeu contra les agressions a professionals sanitaris, celebrat el dia 12 de març, s'ha de donar a conèixer més que mai.

Les infermeres a Balears són el col·lectiu professional que més sofreixen aquestes agressions, segons l'últim informe de l'IB-Salut de 2021: infermeres (143 casos), per davant de metges (133), administratius (102) i altres professionals.

En l'àmbit nacional, segons les dades del CGE, el 2021 es van registrar 1.629 agressions a infermeres. Aquestes xifres únicament mostren els casos denunciats, ja que sovint no es denuncia si no són fets físics. En aquest sentit, cal insistir que és clau denunciar perquè el punt de partida de la prevenció són les notificacions.

La violència en el lloc de treball té influència a tots els nivells i provoca, a llarg termini, un impacte global en termes de cost, eficiència i efectivitat en els sistemes de salut i en la qualitat assistencial. A més, a escala individual, juntament amb les lesions físiques, la violència té importants conseqüències emocionals per qui la pateix.

El COIBA disposa d'un protocol d'agressions per donar suport a les infermeres de Balears víctimes d’una agressió, en un doble vessant: d'una banda, disposa d'una assessoria psicoemocional totalment gratuïta i confidencial i, de l'altra, ofereix suport dels serveis jurídics.

Està demostrat que la manera d'afrontar aquestes situacions i el suport emocional moderen l’impacte que puguin tenir en el benestar de les víctimes. L’assessoria psicoemocional és un servei d'ajuda per afrontar, de manera saludable, qualsevol problema que s’hagi produït dins l’àmbit laboral. Aquest protocol, a més, té l'objectiu de facilitar i potenciar la notificació i denúncia per reduir el "fenomen iceberg", i de crear un registre col·legial d’agressions pel seu posterior seguiment i adoptar estratègies a seguir.

Prevenció

Les conductes violentes tenen una etiologia multifactorial que cal assenyalar per dissenyar actuacions de prevenció efectives: manca de valoració dels professionals de la sanitat, la manca d’accessibilitat, les llistes d’espera, etc. És fonamental la participació entre totes les administracions públiques per aconseguir implantar entre els professionals de la sanitat, i també en tota la societat, un major nivell de consciència, i també és necessari crear més campanyes informatives i de sensibilització.

En definitiva, cal fer més prevenció a l’entorn laboral amb actuacions que tenguin un impacte directe en els llocs de feina amb mesures preventives, protocols d'actuació de caràcter legal i guies d'actuació per a la prevenció i gestió, i reforçar la col·laboració amb interlocutors policials sanitaris. Tot, sumat a la millora de les condicions de seguretat dels centres sanitaris. A més de la formació als professionals sanitaris en habilitats comunicatives i maneig de conflictes.

[Font: COIBA. 10/03/2023]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermera als vestuaris de l'hospital / CC BY-NC-SA 4.0]