Categoria: Institucions sanitàries

El Servei de Salut auditarà la compra de màscares FFP2 a l’empresa Soluciones de gestión y apoyo a empresas, SL, per 3,7 milions d’euros

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut durà a terme una auditoria interna per investigar la compra de màscares FFP2 feta al mes de maig de l’any 2020 a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, SL, pel valor de 3,7 milions d’euros, que ha estat motiu d’investigació.

El Servei de Salut va dur a terme una contractació d’emergència de màscares FFP2, tipus 1, de protecció per a vapors orgànics i màscares FFP2 d’un sol ús a aquesta empresa. Concretament, el 4 de maig de 2020 es van adquirir les màscares de protecció facial FFP2 KN95.

Posteriorment, el 25 de maig el Servei de Salut va sol·licitar al Centre Nacional de Mitjans de Protecció (CNMP) l’anàlisi de les màscares que subministrà l’empresa Soluciones de Gestión i Apoyo a Empreses, SL. El 8 de juny es va rebre el resultat d’aquesta anàlisi, la qual determinava que no compleixen els requisits d’una màscara tipus FFP2. En conseqüència, el Servei de Salut va retirar aquestes màscares de la distribució i les va emmagatzemar com a estoc de seguretat.

El juliol de 2022, la Guàrdia Civil va sol·licitar al Servei de Salut una còpia de l’expedient per haver detectat possibles estafes en altres comunitats autònomes.

El passat 6 de juliol de 2023, el Servei de Salut va emetre un informe de proposta de resolució parcial del contracte d’emergència per defectes en la qualitat del producte, després de detectar que, entre el preu pagat al proveïdor Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, SL, i el preu mitjà de compra de màscares quirúrgiques no FFP2 KN95 en aquest període a diversos proveïdors, hi havia una diferència substancial de 2,076 € per unitat.

A hores d’ara, el Servei de Salut ha resolt el contracte d’emergència de subministrament de màscares FFP2 per incompliment i ha iniciat els tràmits per reclamar a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, SL, l’import de 2,6 milions d’euros en concepte d’indemnització, corresponent a la diferència de preu entre les màscares sol·licitades i les màscares quirúrgiques lliurades per la contractista.

[Font: Conselleria de Salut. 22/02/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]