Categoria: Institucions sanitàries

Condemnat a 10 mesos de presó i 4.578 euros de multa per agredir a dos metges d’un centre de salut de Palma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Jutjat penal número 6 de Palma ha condemnat a deu mesos de presó a un home que va agredir a dos metges per un delicte d’atemptat contra l’autoritat (sis mesos de presó), un delicte de lesions (quatre mesos de presó) i una ordre d’allunyament de cinc anys del centre de salut on es van produir els fets. L’agressor haurà d’indemnitzar a les víctimes amb 4.400 euros i 178 euros respectivament, en concepte de responsabilitat civil per les lesions que va causar.

Els fets van succeir el novembre de 2022, en un centre de salut de Palma, quan l’agressor va acudir al recinte sanitari amb la intenció de demanar explicacions al facultatiu a conseqüència d’una actuació que aquest havia tingut amb la seva dona aquest mateix dia. Va entrar en el despatx del metge amb una actitud hostil, exigint explicacions de per què no havia volgut fer-li la baixa a la seva esposa per incapacitat laboral, el va insultar i, després de regirar-li el seu escriptori i llançar a l’aire els papers, li va propinar una galtada en la cara, intentant a més donar-li un cop de puny.

El metge, amb la intenció d’evitar que li continués agredint, va tractar d’immobilitzar-lo envoltant-li amb els seus braços i va aconseguir treure’l de la consulta rebent més insults i amenaces de mort. Pel renou que s’estava produint, es va acostar al lloc una altra doctora, que va intentar evitar la persistència de la situació i que va rebre una altra bufetada per part del marit de la pacient.

L’oficial de la Policia actuant va poder observar que, tots dos facultatius, presentaven rojors en els seus rostres que va atribuir a les galtades esmentades. En l’escorcoll realitzat per la Policia a l’agressor en el moment de la seva detenció, es va trobar en una de les seves butxaques, un punyal amb una fulla de tretze centímetres de longitud.

A conseqüència d’aquests fets, el metge va sofrir equimosi pla lateral esquerre cap, eritema de vuit centímetres en regió malar esquerra, així com un trastorn d’ansietat que va requerir, a més d’una primera assistència sanitària, seguiment psicològic durant 71 dies. La doctora va sofrir una contusió i crisi ansiosa, que van trigar a curar 5 dies, sense necessitat de tractament mèdic, ni quirúrgic.

Després de l’agressió, els metges afectats van posar els fets en coneixement dels serveis jurídics del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (Comib) per a acollir-se al protocol d’agressions previst en aquests casos per la institució col·legial. El Comib es va personar com a acusació particular en defensa dels doctors, que van ser representats per l’advocada Marian Fuster.

Segons l’article 550 del Codi Penal espanyol, agredir a un metge de la sanitat pública quan està treballant es considera un delicte d’atemptat contra l’autoritat.

L’agressió a un professional de la medicina trenca la confiança necessària per a garantir una assistència sanitària adequada. El Comib es personarà com a acusació particular en totes les denúncies relacionades amb agressions, psíquiques o físiques, als professionals en l’àmbit laboral i ofereix a tots els metges de les Balears assessoria jurídica immediata i directa quan sofreixen agressions.

[Font: Comib. 19/03/2024]

[Foto: Comib]