Categoria: Institucions sanitàries

El Consorci Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) de l'ISCIII fa deu anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest consorci és essencial per al sistema de Ciència i Innovació i aglutina 508 grups d'investigació i 34 grups clínics vinculats en 104 institucions consorciades i organitzades en tretze àrees d'investigació; una plantilla de gairebé 800 persones contractades i més de 5.000 investigadors i investigadores adscrits.

El Consorci CIBER és, actualment, el centre d'investigació més gran en l'àrea de salut d'Espanya. Els primers CIBER varen néixer sota l'empar de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) el 2006 i 2007. Les primeres àrees temàtiques que es formaren varen ser Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN); Diabetis y Malalties Metabòliques associades (CIBERDEM); Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN); Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD); Malalties Rares (CIBERER); Respiratòries (CIBERES); Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i Salut Mental (CIBERSAM).

L'any 2014, que ara es commemora, és una data destacada, ja que es va establir la fusió de vuit dels centres i la creació de l'actual Consorci CIBER. A partir d'aquest moment, es comença a operar amb una gestió unificada i vuit àrees científiques, a les quals se sumaren tres més el 2017 i dues més el 2023. 

El 2017, les àrees de Cardiovasculars (CIBERCV), Càncer (CIBERONC) i Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES) varen aportar un creixement considerable en el nombre de grups del Consorci, però també va servir per a consolidar el CIBER.

Finalment, el 2022 va completar-se el procés d'integració de l'àrea de Neurodegeneratives (CIBERNED) i s'incorpora també l'àrea de Malalties Infeccioses (CIBERINFEC), per donar resposta a alguns dels reptes de salut més importants dels nostres temps, com ara la resistència antimicrobiana o la salut global.

Consulta aquí la nota de premsa completa del CIBER.

[Font: CIBER. 15/04/2024]

[Foto: Universitat Pompeu Fabra / Laboratori Edifici Doctor Aiguader / CC BY-NC-ND 2.0]