Categoria: Institucions sanitàries

Es redueixen les demores i les quotes de metges, pediatres i infermeres a Eivissa i Formentera a pesar de l'augment de l'activitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es redueixen les demores amb metges un 18,25% i amb pediatres un 51,5% i baixen les quotes més d'un 2% i les d'infermeres més d'un 6%.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va sumar-se a la commemoració del Dia Nacional de l'Atenció Primària amb taules informatives i una campanya de comunicació a xarxes socials, als monitors de comunicació digital repartits per l'Hospital Can Misses i als protectors de pantalla de tots els ordinadors dels dos Hospitals de les Illes Pitiüses, per donar a conèixer els aspectes més desconeguts d'aquest primer nivell assistencial.

A les taules informatives i a la campanya de xarxes, diferents professionals de totes les categories i estaments assistencials (metges, infermeres, pediatres, comares, farmacèutics, tècnics en cures d'infermeria, zeladors, treballadors socials, fisioterapeutes…) i no assistencials (logística, manteniment, neteja, bugaderia…) varen donar a conèixer la cara més desconeguda de la feina.

Per exemple, que des de Salut Bucodental s'han ampliat les revisions pediàtriques de 0 a 5 anys per a tots els tractaments preventius, o que el Servei de Fisioteràpia té en marxa un nou servei de Fisiocronicitat per a aquells pacients que no disposen de les capacitats funcionals suficients per accedir a un tractament al seu centre de salut o hospital. Un altre dels aspectes en què els professionals posen el focus, és que els metges d'Atenció Primària poden fer al centre de salut ecografies o que els farmacèutics de Primària s'encarreguen de l'ús prudent de medicaments i que, juntament amb metges i infermeres, revisen la medicació del pacient polimedicat. Tot això sense oblidar la part no assistencial, que s'encarrega, des de serveis com Logística, de la recollida de les mostres per transportar-les diàriament al Laboratori de l'Hospital Can Misses, de repartir els centenars d'uniformes als centres de salut que prèviament ha preparat el Servei de Llenceria, o de facilitar els medicaments necessaris des del Magatzem de Farmàcia. Des de neteja a seguretat, són les cares menys visibles però igual d'importants en el dia a dia de l'activitat de l'Atenció Primària.

En els dos primers mesos del 2024, l'activitat ha crescut un 2% amb 185.919 consultes mèdiques, de pediatres i d'infermeria, davant de les 182.097 del mateix període del 2023. Aquests dos primers mesos s'han atès 99.506 consultes mèdiques de família i atenció comunitària, 16.732 consultes de pediatria i 69.681 d'infermeria.

Tot i l'augment d'activitat i del creixement poblacional a Eivissa i Formentera del 2%, que ha passat de comptabilitzar 173.181 targetes sanitàries a principis del 2024 davant de les 169.684 targetes del 2023, el nombre de consultes per dia de cada professional s'ha reduït gràcies a la incorporació de nous professionals en els darrers mesos.

D'aquesta manera, els metges dels centres de salut han reduït la càrrega un 4,13% i, actualment, atenen de mitjana 25,7 consultes diàries, davant de les gairebé 27 consultes al dia del mes de febrer de 2023. Els pediatres, per la seva banda, atenen 19,6 consultes diàries de mitjana el 2024, per les 22,3 del 2023, amb una càrrega assistencial gairebé un 12% menor. Finalment, les infermeres han passat de 15,4 consultes al dia a 14,6, un 5,4% menys.

Un altre dels aspectes que ha millorat són les quotes, que s'han vist reduïdes els últims mesos. Així, les quotes de metges de família se situen en 1.807 targetes sanitàries per metge el 2024, un 2,24% menys que el febrer del 2023 que comptabilitzava 1.848 targetes per facultatiu. Els pediatres han disminuït les quotes un 2,4% i han passat de 1.056 targetes a 1.031 de mitjana. Les infermeres són les que, amb les darreres incorporacions, més han acusat aquest descens de les quotes, concretament un 6,3% i han passat de 1.854 targetes a principis del 2023 a 1.738 el 2024.

En darrer terme, també s'han rebaixat les demores de metges i pediatres al tall de febrer d'enguany. Els metges dels centres de salut de les Pitiüses tenen actualment cita per als 3,1 dies, un 18,25% menys que el febrer del 2023, que tenien demores de 3,9 dies de mitjana. Els pediatres han baixat la demora un 51,5% i tenen cita en 3,8 dies, enfront dels 7,8 dies del 2023. Les infermeres tenen la demora més baixa, 2,3 dies, i han augmentat lleugerament el temps per obtenir una cita un 3,3%, que fa un any era d'1,7 dies.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 12/04/2024]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]