Categoria: Qualitat

El CSIC publica en castellà dos Llibres Blancs sobre genòmica i cervell

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Disponibles en accés obert, els nous títols recullen la investigació i els reptes futurs en àrees temàtiques estratègiques per a l'organisme.

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat en castellà dos títols que recullen els reptes científics per a 2030 en els camps de la genòmica i el cervell. Es tracta de les primeres traduccions dels catorze Llibres Blancs editats en anglès per l'organisme el 2021, amb l'objectiu d'establir les seves temàtiques estratègiques i enfocar la recerca cap als grans reptes dels anys vinents.

Els llibres en anglès i els nous títols en castellà es troben disponibles en accés obert a la web Libros CSIC, de l'Editorial CSIC. La resta de volums en castellà s'anirà publicant durant els mesos vinents.

El llibre Genoma y epigenética, coordinat pels investigadors Lluís Montoliu José i Álvaro Rada Iglesias, resumeix les darreres fites científiques per desentranyar el manual d'instruccions dels éssers vius: el genoma.

L'avenç accelerat de les darreres dècades en la seqüenciació de centenars d'organismes vius fa preveure que, quan tota aquesta informació es desxifri, ens trobarem en disposició d'escodrinyar els secrets moleculars de la vida i de conèixer les bases moleculars de les malalties humanes. A més, explorar el genoma és fonamental per a comprendre les seqüències genètiques que no codifiquen proteïnes, que podrien desenvolupar funcions reguladores, i conèixer les modificacions epigenètiques, que són les que alteren l'expressió i activitat dels gens sense canviar les seqüències d'ADN. El llibre també explica com les noves tecnologies d'edició genètica i altres eines òmiques han potenciat la compressió de la funció del genoma.

Gràcies a això, la ciència es troba en una posició inèdita per a seqüenciar, analitzar i modificar genomes i, per tant, per a millorar la salut i la vida del planeta.

El títol Cerebro, mente y comportamiento, coordinat pels científics Eloísa Herrera i José Antonio Esteban, analitza les bases biològiques que regeixen el funcionament del cervell. Durant la darrera dècada del segle XX, coneguda com la Dècada del Cervell, varen aconseguir-se avenços significatius en la comprensió d'aquest òrgan. No obstant això, en l'actualitat els trastorns neurològics i psiquiàtrics afecten gairebé a un terç de la població, a causa del coneixement encara parcial dels principis bàsics que regeixen el desenvolupament i la funció cerebral. Al mateix temps, el llibre destaca que la humanitat s'enfronta a una nova era d'avenços tecnològics que posen a prova conceptes com la identitat pròpia i el lliure albir, la privacitat dels pensaments, els orígens del comportament social o el funcionament intern d'un cervell malalt. En aquest entorn resulta essencial construir un flux d'informació recíproc entre la neurobiologia i altres àrees de la ciència que proporcioni perspectives i experiències diferents però complementàries.

La comunitat científica es troba en una posició òptima per a donar una passa endavant en la comprensió dels mecanismes que controlen l'activitat cerebral i convertir-la en un coneixement útil per construir una societat més sana i responsable.

Els catorze Llibres Blancs del CSIC són el resultat de la col·laboració de prop de 1.100 especialistes de més de 100 centres d'investigació del CSIC i d'altres institucions. Coordinats des de la Vicepresidència d'Investigació Científica i Tècnica del CSIC, repassen la investigació en marxa en el CSIC i impulsen la investigació interdisciplinària i col·laborativa per a desenvolupar projectes ambiciosos centrats en reptes concrets.

Accés als llibres

Accedeix aquí al llibre Genoma y epigenética i al llibre Cerebro, mente y comportamiento.

[Font: CSIC. 08/07/2022]

[Foto: CSIC]