Categoria: Qualitat

Els professionals de l'atenció primària van atendre 1.781.268 consultes als centres de salut de Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els professionals de l'atenció primària van atendre 1.781.268 consultes als centres de salut de les Illes Balears del gener al març de 2016. Els facultatius van rebre 931.819 visites, amb una mitjana de 30 consultes per metge i dia. Per la seva banda, el personal d'infermeria va atendre 667.538 visites, amb una mitjana de 18,9 consultes per infermer i dia. Finalment, els pediatres van atendre 181.911 visites, amb una mitjana de 23 consultes per facultatiu i dia. Quant a l'atenció domiciliària, es van fer un total de 37.349 visites.

En els registres per illes, Mallorca va comptabilitzar 1.424.631 consultes; Menorca, 130.305, i Eivissa i Formentera, 229.332. A aquestes xifres cal afegir el nombre de consultes dels Punts d'Atenció Continuada (PAC) i del Servei d'Urgències d'Atenció Primària (SUAP), que sumen un total de 259.429.

Amb motiu de la celebració del Dia Nacional de l'Atenció Primària (dia 12 d'abril) es pretén recordar que a l'atenció primària es resol la major part dels problemes de salut que presenta la població (devers el 85 %) i això la configura com un pilar fonamental en el nostre sistema de salut. D'aquesta manera es pretén reconèixer la tasca de tots els professionals que hi fan feina, tenint en compte que la proximitat i la implicació d'aquests a l'hora d'oferir una atenció de qualitat suposa, en definitiva, una millora en l'eficàcia i en l'eficiència de la sanitat pública. De fet, s'han contractat 53 nous professionals d'atenció primària a les Illes Balears.

Una de les línies prioritàries de l'equip directiu actual és reforçar l'atenció primària amb una millora de la capacitat resolutiva dels seus professionals i els serveis d'urgències extrahospitalaris, i també dotar de més protagonisme la infermeria i preparar tota l'organització per als reptes del futur, entre els quals destaca tota l'estratègia de la patologia crònica.

Avenços i reptes de l'atenció primària

Des del desembre de 2015, els centres de salut d'atenció primària de les Illes Balears han ampliat l'atenció sanitària els horabaixes per millorar l'accessibilitat a la població. Aquesta mesura ha permès que molts ciutadans puguin visitar el metge de família, l'infermer o el pediatre dels seus fills en horari vespertí. De fet, aproximadament el 16 % de les visites s'han ateses durant l'horari d'horabaixa.

El Servei de Salut treballa per donar a cada pacient l'atenció que necessita adequant els mitjans a les seves necessitats. Entre les iniciatives que s'han posat en marxa o les que s'han desenvolupat en l'àmbit de l'atenció primària destaquen les rutes saludables, el segon dispositiu d'intervenció ràpida (DIR2), la instal·lació de retinògrafs, la implantació d'ecògrafs i d'espiròmetres digitals i la dotació de dermatoscopis. Però també cal fer menció de la potenciació de les interconsultes no presencials, també anomenades teleconsultes.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 12/04/2016]

[Foto: Infosalut]