Categoria: Qualitat

El Servei de Salut ha activat el Pla de Contingència davant l'increment de la pressió assistencial a Urgències

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) té activat des de fa unes setmanes el Pla de Contingència per poder donar resposta a l'increment d’activitat assistencial que s’ha registrat, com és habitual en aquesta època de l’any als serveis d’Urgències dels hospitals i dels centres d’atenció primària.

Aquest Pla, que es manté actiu en funció de les necessitats assistencials de la població, ha suposat fins ara l’obertura de 32 llits a l’Hospital Son Espases; 8 llits de la Unitat d’Hospitalització a Domicili; 38 llits a l’hospital Son Llàtzer i la contractació de professionals per adaptar els dispositius assistencials a les necessitats de la població.

En concret, s’han contractat 33 professionals: a Son Espases, 2 facultatius, 14 professionals d’infermeria, 12 auxiliars i 5 zeladors. A Son Llàtzer, 25 infermeres; 23 auxiliars i 2 zeladors, i s’han reforçat els equips d’Atenció Primària de Mallorca amb un equip de metge, infermeria i conductor per l’atenció a domicili a cada un dels tres SUAP de Palma. A Menorca, s’han reforçat els equips de primària amb tres facultatius i una infermera a Medicina Interna de l’Hospital Mateu Orfila. A Eivissa i Formentera, la situació no ha fet necessari, de moment reforçar els equips, tot i que es preveu la contractació d‘un metge i una infermera a partir del dia 1 de febrer.

L’augment de l’activitat a Urgències és conseqüència de la detecció d’una alta incidència de diferents patologies respiratòries, entre les quals es troba la grip. No obstant això, és important destacar que la darrera taxa de grip registrada a les Illes Balears: 81,18 per cada 100.000 habitants. És baixa si es compara amb la mitjana estatal.

És important recordar a la població que davant una urgència lleu (catarro, otitis, etc.) acudeixi als serveis d'urgències dels centres de salut, deixant així les urgències dels hospitals per als casos més greus. També els ciutadans disposen del servei 061 Salut Respon per qualsevol consulta que vulguin fer. Des d’Atenció Primària i els dipositius del 061 també es potencia el control i seguiment de pacients crònics.

Durant la primera setmana de gener, els hospitals públics de les Illes Balears van registrar un total de 8.998 urgències, un 5 % més que les 8.571 registrades durant el mateix període de 2017. Els pacients que arriben als serveis d’urgències són majoritàriament crònics i d’edat avançada, descompensats per alguna patologia, cosa que es tradueix en més necessitat d’hospitalització.

El Pla de Contingència disposa d’uns comitès de seguiment coordinats pel Servei de Salut, que estan en contacte diari amb els hospitals, atenció primària i el SAMU-061 per tal de fer les avaluacions i ajustar les necessitats en funció de com evolucioni la demanda.

Situació actual

Hospital Universitari Son Espases

 • S’han obert vint llits d’hospitalització: dotze llits a la primera planta de l’Hospital Verge de la Salut i vuit més a la planta 0F de Son Espases.
 • La Unitat d’Hospitalització a Domicili ha augmentat la seva capacitat fins a vint-i-cinc llits, vuit més dels habituals.
 • L’ampliació d’aquests recursos ha suposat la contractació de trenta-tres professionals: catorze infermeres, dotze auxiliars d’infermeria, dos facultatius i cinc zeladors.
 • En aquests moments, Son Espases té oberts tots els llits d’hospitalització, i també les places d’hospitalització a domicili.

Hospital Son Llàtzer

 • Des de mitjans de desembre s’han obert 36 llits d’hospitalització i dos llits de la Unitat de Cures Intensives. Actualment, el 100% dels llits del centre hospitalari estan oberts.
 • L’ampliació d’aquests recursos ha suposat la contractació de 25 infermeres, 23 auxiliars d’infermeria i dos zeladors.

Hospital Comarcal d’Inca

 • L’Hospital Comarcal d’Inca treballa intensament en el redisseny del procés assistencial per tal de reduir els temps d’atenció al pacient i la millora de tots els fluxos interns o de relació amb Atenció Primària.

Hospital de Manacor

 • Totes les unitats estan obertes. La contractació de personal està ajustada a les necessitats i a l’espai disponible.
 • El Servei de Salut desenvolupa actualment un pla director per adequar el nou hospital de Manacor a les necessitats de la població.
 • S’han contractats llits d'hospitalització en l’Hospital de Llevant per a ingressos de pacients amb patologies mèdiques, per si es produeix un increment important de la demanda assistencial.

Atenció Primària de Mallorca

 • A la zona de Palma es contracta un equip de domicilis amb metge, infermer i conductor en horari de 9 a 21 hores els dissabtes, diumenges i festius de gener i febrer, que treballarà amb els altres 3 equips de domicilis ja existents en els 3 SUAP de Palma. Són els encarregats de realitzar l'assistència als domicilis dels pacients que demanen assistència tant al 061 com als propis centres de la zona de Palma. En concret, al SUAP Son Pizà es posarà reforç de metge i infermera els caps de setmana i festius de 12 hores diürn.
 • Al SUAP Escorxador es posarà reforç de metge i infermera els caps de setmana i festius de 12 hores diürn.
 • Al SUAP Escola Graduada es posarà reforç de metge i infermera els caps de setmana i festius de 12 hores diürn.

Àrea de Salut de Menorca

 • L’Àrea de Salut de Menorca ha reforçat amb tres facultatius els serveis d’urgències d’Atenció Primària i els Punts d’Atenció Continuada (Ciutadella, Alaior i Dalt Sant Joan).

Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera

La pressió assistencial és baixa, per tant no hi ha signes de col·lapse. Com a mesura addicional davant saturació es realitzarà:

 • Desdoblament de les plantes de Medicina Interna.
 • Contractació a partir del dia 1 de febrer d'un metge i una infermera més per augmentar a 30 llits la Unitat d'Hospitalització domiciliària i poder descongestionar l'hospitalària.

Paral·lelament, els serveis d’urgències de tots els hospitals mantenen permanentment contacte i una coordinació màxima amb l’Hospital Verge de la Salut, l’Hospital General, l’Hospital Joan March, l’Hospital Sant Joan de Déu, i l’Hospital Creu Roja per derivar-hi pacients que siguin tributaris d’ingressar en algun d’aquests centres. A més, s’han signat diferents contractes amb la Policlínica Miramar, Quirón Palmaplanas i Clínica del Rosario per a la derivació de pacients.

[Font: Conselleria de Salut. 08/01/2018]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Què en diu la premsa
*08/01/2018 menorca.info - El IB-Salut refuerza el personal en hospitales y centros de salud para evitar un colapso por la gripe.
*08/01/2018 gentedigital.es - La Junta de CyL combate el inicio de la gripe con 89 camas más y la contratación de 79 profesionales.

Notícies relacionades a Infosalut
*15/01/2018 - L'IB-Salut ha obert 73 llits i ha contractat més d'un centenar de professionals davant l'increment de la pressió a Urgències.