Categories: Qualitat, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Es finança per primera vegada l'anell vaginal anticonceptiu

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social finança per primera vegada, des de l'1 de novembre, un anell vaginal anticonceptiu. El Sistema Nacional de Salut (SNS) inclou en la seva cartera de serveis l'anell amb els principis actius Etinilestradiol (3,474 mg) i Etonogestrel (11 mg).

Es tracta d'un anticonceptiu hormonal combinat costejat pel SNS, al costat d'altres anticonceptius autoritzats a Espanya. En total es financen 14 presentacions d'anticonceptius d'última generació, també dits de quarta generació perquè han estat desenvolupats per a aconseguir, a més de la seva eficàcia anticonceptiva, efectes beneficiosos no contraceptius. La seva característica principal és la antiandrogenicitat. D'aquesta manera es contribueix al compliment de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs (de 2010).

Educació sexual i reproductiva

La Llei també estableix la necessitat d'una educació afectiva sexual i reproductiva adequada com la manera més efectiva de prevenir, especialment en persones joves, les infeccions de transmissió sexual, els embarassos no desitjats i els avortaments.

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social y el d'Educació i Formació Professional  van formalitzar un acord per a fomentar la promoció i educació per a la salut sexual i reproductiva, entre altres. Tots dos ministeris coordinaran el desenvolupament de diferents iniciatives transversals i efectives d'educació afectiu-sexual en l'entorn escolar.

Interrupcions Voluntàries de l'Embaràs

D'altra banda, s'han publicat les últimes dades d'interrupcions voluntàries de l'embaràs. Al llarg de 2018, van avortar un total de 95.917 dones. Això suposa un increment respecte a 2017. En termes estadístics, això suposa una tendència a l'estabilització.

En el grup de dones menors de 20 anys també s'ha registrat un estancament, amb 9.828 interrupcions, 73 més que en 2017.

La taxa d'avortaments realitzats en aquesta franja d'edat mostra un descens fins a 2016.

D'altra banda, es continua incrementant el nombre d'avortaments en centres públics.

Informe I.V.E. 2018.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 27/11/2019]

[Foto: Govern de les Illes Balears]