Categoria: Qualitat

Son Llàtzer rep l'acreditació com a hospital IHAN en la fase 2D

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Llàtzer acaba de superar l’avaluació de la fase 2D d’acreditació com a hospital IHAN (Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància), cosa que confirma el compromís amb la protecció, la promoció i el suport a la lactància materna exclusiva des del naixement.

Aquest reconeixement és fruit del treball del Comissió de Lactància del Sector Sanitari de Migjorn, que l’any 2013 es va adherir a la iniciativa en la fase 1D.

L’acreditació IHAN és un procés complex, que exigeix un important esforç dels professionals implicats i de la direcció del centre. Per facilitar-lo, proposa l’aplicació escalonada en quatre fases (un camí en 4D); això permet plantejar-se metes properes i planificar-ho millor des del punt de vista administratiu i de gestió.

La IHAN és una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut i d’UNICEF per animar els hospitals, els serveis de salut i les sales de maternitat a adoptar pràctiques assistencials que protegeixin, promoguin i donin suport a la lactància materna exclusiva des del naixement. Es proporciona el suport necessari perquè el personal sanitari responsable de l’atenció de mares i nounats aconsegueixi canviar-ne les pràctiques i millorar les taxes de lactància, de manera que finalment s’obtenguil’acreditació com a hospital IHAN.

Aquesta acreditació és un guardó que s’atorga als hospitals que compleixen una sèrie de requisits, entre els quals els anomenats «Deu passos per a una feliç lactància natural», basats en proves científiques i aprovats com a estàndards de bona pràctica clínica. Complir el Codi de comercialització de succedanis de llet materna i tenir almenys el 75 % de lactància materna exclusiva en el moment de l’alta són algunes altres de les condicions.

A tot hospital acreditat també li exigeixen oferir informació i suport a les mares que decideixin no alletar, que es respecti i es promogui el desenvolupament del vincle amb el fill o filla i que se’ls ensenyi com preparar i administrar els biberons de succedanis de manera segura, a més de prestar-los assistència en el part seguint l’Estratègia d’Atenció al Part Normal del Sistema Nacional de Salut,  de manera que, quan la situació clínica de mare i nadó ho permetin, es respectin les seves necessitats i la creació del vincle materno filial i es doni suport a l’inici precoç de la lactància.

Comissió de Lactància

Aquesta comissió va ser constituïda l’any 2009, està formada per comares, personal d’infermeriai auxiliars d’infermeria de l’àrea maternoinfantil de Son Llàtzer i dels centres d’atenció primària que hi estan adscrits, a més de ginecòlegs, metges residents, pediatres i representants dels grups de mares que donen suport a la lactància materna.

L’any 2018, la taxa de lactància materna en el moment de l’alta dels 2.007 parts atesos a l’hospital va ser del 81,43 %. D’altra banda, per reforçar la lactància materna i resoldre dubtes varen ser citades al Lactari, 1.683 famílies.

La Unitat de Neonatologia inclou diversos programes, com el de portes obertes durant les 24 hores per a pares i mares, el de participació familiar, el de «Mètode Mare Cangur», l’administració de suplements amb mètodes alternatius a la tetina, etc., que faciliten i afavoreixen la instauració dela lactància materna.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/12/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]