Categoria: Qualitat

Els pacients de l'UCI de Son Llàtzer ja reben visites dels seus animals de companyia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els pacients ingressats a la Unitat de Cures intensives (UCI) de l’Hospital Universitari Son Llàtzer podran rebre la visita dels seus cans gràcies a la posada en servei de «Dogspital», un projecte que compta amb un equip de professionals sanitaris, educadors canins i veterinaris que vetlaran perquè el projecte es desenvolupi correctament.

De moment s’ha implantat només per als pacients de l’UCI, i ja ha tingut lloc la primera visita, als jardins del centre hospitalari. Depenent de l’acollida que tengui el projecte, la Gerència té previst implantar-lo a la resta de l’Hospital.

El protocol es basa en el que aplica l’Hospital Can Misses, implantat el juliol de 2017, per la Unitat de Seguretat del Pacient de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera  amb la participació d’altres entitats. El protocol estableix tres punts bàsics: la valoració mèdica, la revisió veterinària i la supervisió a càrrec d’un educador caní. Per beneficiar-se d’aquest servei, el pacient ingressat ha de demanar la visita del seu animal de companyia mitjançant la infermera o infermer i posteriorment el metge o metgessa valora si es donen les condicions clíniques per rebre’l. Si ho autoritza, aleshores es facilita al pacient tota la informació per demanar cita amb alguna de les clíniques veterinàries de Mallorca que col·laboren de manera altruista en aquest projecte perquè es certifiqui que el ca està desparasitat i que li han administrat totes les vacunes preceptives; així i tot, només es permet que el pacient rebi la visita de l’animal si aquest no pateix cap malaltia contagiosa i si les condicions d’higiene són adequades. Per part seva, els educadors i monitors canins fan una valoració prèvia de l’animal a l’entorn de la trobada i l’acompanyen durant la visita, que té lloc als jardins exteriors.

L’Hospital Joan March també té un programa propi des del gener de 2017, anomenat «Benvinguts Animalons», en el qual els pacients —després de llegir un full a informatiu— cursen una sol·licitud i l’equip assistencial la valora i posteriorment, si es donen les circumstàncies favorables, la gestiona.

La visita dels cans als pacients hospitalitzats pot suposar beneficis relacionats amb la reducció de l’ansietat, l’estimulació de la memòria i la comunicació i la interacció.

Servei d’UCI

A més d’aquesta acció encaminada a ampliar l’atenció assistencial sanitària centrant el focus en el pacient i en els seus familiars, l’UCI de l’Hospital Universitari Son Llàtzer també treballa en diferents aspectes inclosos en el projecte d’humanització del servei, com ara les enquestes de satisfacció dirigides a pacients i familiars per detectar punts de millora en l’atenció rebuda, la flexibilització dels horaris de visites, l’adaptació de la sala d’espera dels familiars, la millora en l’entorn dels pacients i les passejades fora de l’UCI de pacients d’estada llarga, entre altres mesures.

En l’enquesta de satisfacció que es va fer recentment a familiars i pacients, gairebé totes les persones enquestades varen valorar de manera positiva el tracte que els havien donat l’equip mèdic i l’equip d’infermeria. D’altra banda, el 97 % va valorar positivament el control del dolor i l’ansietat. A més, els familiars enquestats varen qualificar com «molt positiva» l’amabilitat i la comprensió dels col·lectius de professionals durant les visites als pacients.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 07/12/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*07/12/2019 canal4diario.com - Son Llàtzer pone en marcha el servicio ‘DogHospital’.
*07/12/2019 diariodemallorca.es - Los pacientes de la UCI de Son Llàtzer ya pueden ser visitados por sus perros.
*07/12/2019 ultimahora.es - Los pacientes de la UCI de Son Llàtzer pueden recibir ya la visita de sus perros.

Notícies relacionades