Categoria: Qualitat

El TAC de l'Hospital de Formentera evita més de 600 trasllats en un any i mig

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Desde el mes de juny de 2018 fins el mes de novembre de 2019 es van realitzar a Formentera, 629 (TAC) tomografies axials computades evitant el trasllat a l'Hospital Can Misses dels pacients per a la realització d’aquesta prova diagnòstica.

Les primeres tomografies es van realitzar a Formentera a la fi de juny de 2018. El tomògraf de darrera generació de setze talls, donava resposta a una demanda històrica. 

L’aparell adquirit presentava entre les novetats principals un innovador sistema de reconstrucció avançada que, a més de millorar la qualitat d’imatge, garanteix una reducció de la radiació de fins al 70 % i disposa d’un sistema d’optimització d’energia dissenyat per reduir el consum d’electricitat, amb un estalvi de més de 62 % en comparació amb altres tecnologies anteriors.

Les obres d’adequació de l’espai van començar al febrer de l’any passat i, encara que l’estimació inicial va ser de tres mesos, es va anticipar un mes tant l’execució com l’arribada del TAC. L’espai del servei de Radiologia es va ampliar 32 m2 per donar cabuda al nou aparell i va passar dels 110 m2 existents als 142 m2 actuals. La nova sala de TAC disposa de prop de 60 m2 i compta amb dos accessos diferenciats per a pacients hospitalitzats i ambulatoris.

Encara que l’import de licitació va ser de 495.374 € (IVA inclòs), l’import d’adjudicació va ser de 321.860 € (IVA inclòs) i va contemplar, a més de l’adquisició de l’aparell i les obres d’adequació de l’espai, el manteniment integral durant dos anys.

El procés d’engegada ha estat progressiu, «prevalent la seguretat dels pacients», com va destacar la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, en la presentació del TAC, un camí que va començar fa divuit mesos, al juny de 2018, amb les primeres tomografies axials computades programades sense contrast. Un mes després començava la realització d’aquesta mateixa prova però amb caràcter urgent i es preparava el camí per començar la implantació d’aquesta tècnica amb contrast endovenós, que va arribar a l’abril de 2019.

Els contrasts intravenosos són uns medicaments que s’introdueixen al torrent sanguini a l’hora de fer certs estudis radiològics. Aquests medicaments produeixen un realç de les estructures vasculars (vasos sanguinis) i de diferents òrgans interns que d’una altra manera no es podrien visualitzar.

Per fer aquesta prova, no exempta d’efectes adversos, es va haver de potenciar el servei amb una guàrdia mèdica presencial, i a més es va incorporar al TAC un injector de darrera generació.

El 2018 es van realitzar 131 tomografies, 498 fins al novembre de 2019. Del total, 208 han estat urgents, el 33 % de les proves, i 421 programades, el 77 %. Des que es va completar la cartera de serveis del TAC amb la incorporació de la tècnica de contrast endovenós, a l’abril de 2019, s’han fet un total de 182 proves amb contrast, és a dir, el 35,5 % de les tomografies duites a terme el 2019.

Per a la gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, «acostar serveis, reduir la triple insularitat i garantir l’equitat és una de les satisfaccions més grans que s’experimenta en la gestió sanitària. Una reducció tan considerable de trasllats significa més comoditat per als ciutadans de Formentera i més autonomia i capacitat diagnòstica per als professionals de l’hospital».

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 28/12/2019]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Què en diu la premsa
*30/12/2019 noudiari.es - El TAC de Formentera evita más de 600 traslados a Ibiza en un año y medio.
*30/12/2019 noticiasmallorca.es - El TAC del Hospital de Formentera evita más de 600 traslados en un año y medio.
*30/12/2019 periodicodeibiza.es - El TAC del hospital de Formentera evita más de 600 traslados en un año y medio.

Notícies relacionades