Categoria: Qualitat

Cirurgia Plàstica de Can Misses atén en el seu primer any 200 dones per càncer de mama

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El nou servei de Cirurgia Plàstica, incorporat a la cartera de serveis de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera el mes de març de 2019, ha finalitzat el seu primer any amb una activitat de prop de 700 consultes i intervencions quirúrgiques.

Fins a juny d'enguany, la Dra. Ainhoa Placer Lainez, especialista en cirurgia plàstica, estètica i reparadora, ha atès les primeres 200 dones en la consulta d'aquest nou servei a l'Hospital Can Misses. Abans de la incorporació de la Dra. Placer, especialistes de l'Hospital Son Espases es desplaçaven a Can Misses  per atendre les consultes prèvies i posteriors a la cirurgia, no així per a les intervencions quirúrgiques.

El nou servei de Cirurgia Plàstica ha atès 631 consultes, de les quals 200 han estat primeres cites i 431 segones consultes o successives.

La incorporació d'aquest servei ha permès que la gran majoria de les reconstruccions mamàries recollides en la cartera de serveis de Cirurgia Plàstica del Servei de Salut es facin a Can Misses, excepte les microcirurgies, que han de seguir sent derivades a l'hospital de referència, on hi ha una unitat especialitzada.

Des d'abril de 2019 a juny de 2020, s’ha evitat el trasllat a Palma d'una mica més de mig centenar de dones, ja que s'han fet 53 intervencions quirúrgiques, principalment de cirurgia reparadora de mama després de la mastectomia, una intervenció per a la qual era necessari el trasllat de la pacient a Mallorca fins a la implantació d'aquesta especialitat a Can Misses.  D'aquestes, 23 operacions han estat reconstruccions immediates per amputació de mama per càncer en el mateix acte quirúrgic. Per a la doctora Placer «és molt important aquest tipus d'intervenció des del punt de vista psicològic perquè evita que la dona es vegi amputada, amb una reconstrucció en la mateixa operació de mastectomia».

En aquests mesos també s'han fet intervencions derivades d'altres serveis com Traumatologia —grans traumatismes o complicacions de fractures—, Cirurgia Vascular i Dermatologia —oncologia cutània, principalment melanomes.

La cartera de serveis de Cirurgia Plàstica recull la cirurgia reparadora de mama, la reconstrucció immediata de mama després de la mastectomia per càncer de mama, la ginecomàstia patològica, les cirurgies relacionades amb els trastorns d'identitat de gènere, les asimetries importants i reduccions mamàries en gigantomàsties, entre d’altres.

La Dra. Placer forma part del Comitè Multidisciplinari de Tumors des de la seva incorporació, amb el que es garanteixen els tractaments més adequats i personalitzats a la situació de cada pacient, en la qual és clau la valoració multidisciplinària. En ell hi participen, per a un correcte diagnòstic i tractament, el cirurgià de patologia mamària, l'oncòleg mèdic, l'oncòleg radioteràpic, i els especialistes en radiologia i anatomia patològica.

Segons la gerent, Carmen Santos, «estam molt satisfets dels resultats del nou servei de Cirurgia Plàstica, que en un any ja ha tractat a 200 dones i ha evitat mig centenar de trasllats en situacions molt vulnerables. La seva consolidació total permetrà millorar encara més aquestes dades i ampliar la cartera de serveis».

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/07/2020

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*15/07/2020 noudiari.es - Cirugía plástica atiende a 200 mujeres en las Pitiusas por cáncer de mama en su primer año.
*15/07/2020 periodicodeibiza.es - El Servicio de Cirugía Plástica de Can Misses atiende a 200 mujeres por cáncer de mama en un año.