Back Estàs aquí:Home Gestió sanitària Notícies de gestió sanitària Institucions sanitàries Surten a licitació les obres de consolidació i manteniment de l’Hospital Verge del Toro

Surten a licitació les obres de consolidació i manteniment de l’Hospital Verge del Toro

El Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) ha tret a licitació el contracte d’obra per a la consolidació i manteniment de l’antic Hospital Verge del Toro per un pressupost de 2.726.957,96 €.

L’oferta es va publicar el dia 4 de setembre en la plataforma de contractació de l’estat. Les empreses interessades tenen fins dia 1 d’octubre per presentar les seves propostes.

Les obres, que formen part de la primera fase de recuperació del centre, consisteixen en la rehabilitació de la façana, la coberta i l’estructura. Es preveu que s’iniciïn en el primer trimestre de 2019 i tendran una durada prevista de 9 mesos.

Construït l’any 1951 i en desús des de l’any 2007, aquest espai emblemàtic obrirà de nou les portes una vegada hagi conclòs tot el procés de rehabilitació i reforma, que es durà a terme en dues fases.

L’Hospital Verge del Toro té una superfície de 6.714 m2 i consta d’una planta soterrani, una planta baixa i sis pisos d’alçada. El projecte de rehabilitació, redactat per l’arquitecte Joan Enric Vilardell, qui es farà càrrec de la direcció facultativa i la coordinació de seguretat, preveu les següents actuacions:

 1. Façana i cobertes: demolició i reconstrucció de les façanes (4.807,50 m2), ja que s’hi ha detectat risc de despreniment i de trencaments puntuals en alguns revestiments. La façana principal mantindrà l’estètica actual tan característica d’aplacat de peces de marès. En aquesta primera fase també es renova tota la fusteria exterior de portes i finestres.
  A més, s’han de netejar i reposar les teules rompudes o desplaçades de les cobertes inclinades i s’ha de fer una reconstrucció completa de les cobertes planes.
 2. Estructura de l’edifici principal: l’estat de conservació de l’estructura és bo, en termes generals. No obstant això, alguns elements estructurals necessiten millores: a la planta soterrani s’han detectat pilars amb corrosió, conseqüència de la humitat provocada per filtracions internes; també hi ha elements estructurals defectuosos (pilars, bigues mestres) a vàries parts de l’estructura (façana, sala de màquines), que estan afectades per filtracions d’aigua externes; i, en darrer terme, cal reparar la corrosió en els forjats de determinades zones, com ara la bugaderia del soterrani, on la humitat ambiental ha estat més alta per culpa del vapor generat per la maquinària.

Un cop finalitzada aquesta primera fase de rehabilitació del Verge del Toro es faran les reformes interiors previstes en el Pla Funcional d’Usos que es va presentar el passat mes de juny. Aquest Pla, integrat dins el Pla d’atenció a les persones amb malalties cròniques de la Conselleria de Salut, pretén integrar un conjunt de dispositius per donar resposta a les necessitats assistencials de pacients amb malalties cròniques amb complexitat clínica i als seus familiars. I és que es preveu que entre els anys 2016 i 2029, a l’illa de Menorca, la població de persones majors de 65 anys passi d’un 16 % a un 23 % del total de població.

Comptarà amb una superfície útil de 5.101 m2, 60 habitacions i entre 60 i 90 llits. Hi haurà una àrea d’hospitalització amb quatre unitats (una per planta), una àrea ambulatòria —amb un hospital de dia, consultes externes, i una unitat d’estimulació cognitiva—, i una àrea de suport clínic. Aquesta és la cartera de serveis prevista pel Pla funcional d’usos:

Hospitalització cronicitat (2.348 m2)

 • Convalescència: pacients, generalment amb malalties cròniques, ingressats en hospitals d'aguts per descompensació mèdica o quirúrgica que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre de mitjana estada.
 • PCA: pacients amb malaltia crònica avançada —diagnosticats i avaluats no tributaris d'exploracions ni tractaments agressius o invasius—, que precisen ingrés directe des del seu domicili en un centre de mitjana estada per descompensació d'alguna de les seves malalties cròniques.
 • Cures pal·liatives: pacients amb malaltia crònica i/o oncològica que donada l’alta complexitat pal·liativa requereix ingrés per a control de símptomes en unitat específica de cures pal·liatives.
 • Cures especials (llarga estada): pacients generalment amb malalties cròniques i alta dependència que precisen ingrés per a cures complexes continuades que no poden ser proporcionades en el domicili.

Àrea ambulatòria cronicitat (611 m2)

 • Consultes Externes: espai per a valoració integral, tractament i cures.
 • Unitat d’Estimulació Cognitiva: pacients amb problemes cognitius amb potencial de millora, que es puguin beneficiar de l'atenció ambulatòria que prioritza la recuperació cognitiva i funcional amb l'objectiu d'aconseguir el major grau d'autonomia en totes les dimensions.
 • Hospital de Dia: pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que prioritza la recuperació funcional.

Àrea de suport clínic (212 m2)

 • Hi haurà un espai de radiologia (convencional i ecografia clínica), farmàcia (dispensació i suport a la prescripció) i laboratori (extracció).

També hi haurà altres àrees destinades a la gestió de pacients (vestíbul, admissions, arxiu, tanatori), una àrea social (menjadors, vestuaris, sala multiconfessional), una àrea logística i serveis generals (administració, subministrament i magatzem, cuina, llenceria i bugaderia, residus, manteniment, etc.)

[Font: Conselleria de Salut. 05/09/2018]

[Foto: Infosalut]

Què en diu la premsa
*05/09/2018 menorcaaldia.com - Salut saca a licitación la consolidación y mantenimiento del antiguo hospital Verge del Toro.
*05/09/2018 gentedigital.es - Salen a licitación las obras de consolidación y mantenimiento Verge del Toro de Mahón.

Notícies relacionades a Infosalut
*07/08/2018 - Devers 3.300 persones es beneficiaran a Menorca del Pla d'Atenció a la Cronicitat.
*14/06/2018 - Presentació del pla d'usos del futur Hospital Verge del Toro.

*24/11/2017 - Recuperació de l'Hospital Verge del Toro per a la població de Menorca.
*14/07/2017 - Recuperació de l'edifici de l'antic hospital de Verge del Toro per a usos sociosanitaris.