Categoria: Noves tecnologies

L'Hospital Comarcal d'Inca desenvolupa una app per reduir el temps de resposta davant un accident amb múltiples víctimes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Comarcal d’Inca ha desenvolupat una aplicació per a dispositius mòbils que serveix per reduir el temps de resposta davant un hipotètic accident amb múltiples víctimes. Amb aquesta app es pretén actuar de manera ordenada i planificada per tal d’atendre el nombre més alt de pacients possible en un breu lapse de temps i més eficaçment.

Recentment, ha estat guardonada en els prestigiosos Premis Professor Barea, que atorga la Fundación Signo per reconèixer l’esforç d’institucions per implantar sistemes de gestió sanitaris innovadors que permetin donar resposta tant a la sostenibilitat del sistema com a una atenció sanitària de qualitat.

La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquet; la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i la directora gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca, Soledad Gallardo, han presentat l’aplicació.

Bel Busquets, ha destacat que “aquesta eina és una mostra de com Internet es converteix en facilitador per donar respostes eficients a la ciutadania" i "un exemple més de com posam les noves tecnologies al servei de la ciutadania, en aquest cas a través del personal de l'Hospital d'Inca”.

Per la seva part, Patricia Gómez ha ressaltat que aquesta iniciativa és pionera en tot el territori espanyol i ha assenyalat que tots els hospitals de les Illes Balears compten amb plans de catàstrofes que es revisen periòdicament, en coordinació amb el 061 i l’112, per garantir la millor actuació davant una situació d’aquestes característiques.

Així mateix, ha felicitat l’Hospital Comarcal d’Inca “pel seu alt nivell tecnològic, per implantar sistemes de gestió innovadors, per promoure la feina en equip i afavorir la implicació de totes les persones que participen davant casos d’aquestes característiques”.

La directora gerent ha incidit, d’altra banda, que el centre és capaç de desenvolupar solucions tecnològiques i donar resposta a les necessitats dels professionals de manera organitzada, coordinada i ràpida.

En tota situació d’emergència sanitària, els hospitals han d’estar preparats per donar assistència al nombre de ferits més alt possible en el lapse de temps més breu i de la manera més eficient; per això han de disposar d’un protocol d’actuació. Atès que es tracta de situacions molt poc freqüents, és important que tots els professionals tenguin molt clara la seva tasca, i d’aquí va sorgir la idea de l’Hospital Comarcal d’Inca de desenvolupar aquesta aplicació, que pretén servir-los de guia i com a llista de verificació de les accions que han de dur a terme en temps real, sempre tenint en compte el nombre de ferits i la capacitat de l’Hospital en el moment precís, a fi de ser tan eficients com sigui possible.

L’aplicació, que s’ha dissenyat perquè sigui al màxim de visual, intuïtiva i pràctica possible, té tres apartats bàsics:

  • Informació: relativa als aspectes que cal tenir en compte segons la fase activada.
  • Tasques: que permet dur un control de les accions executades i de les que s’han d’executar.
  • Comptadors: que preveu el nombre de professionals necessaris.

Tots els canvis que es fan en qualsevol moment en l’aplicació s’actualitzen immediatament en tots els dispositius mòbils que la tenen instal·lada.

El disseny i el desenvolupament de l’aplicació han estat possibles gràcies al treball en equip i a la implicació de més d’una trentena de professionals de diferents categories.

[Font: Hospital Comarcal d'Inca. 18/05/2018]

[Foto: Hospital Comarcal d'Inca]

*25/05/2018 - L'Hospital Comarcal d'Inca ha guanyat el premi Professor Barea 2018 pel projecte App Catàstrofes.