Categoria: Estudis i projectes

Adherència al tractament de l'hepatitis C amb antivirals d'acció directa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre la importància de l'adherència al tractament de l'hepatitis C amb antivirals d'acció directa. També hi han participat l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Hospital Nuestra Señora de Valme, l'Hospital Universitario Miguel Servet i l'Hospital Universitari Joan XXIII.

Pere Ventayol, farmacèutic de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Importancia de la adherencia al tratamiento de la hepatitis C con antivirales de acción directa" a la revista Gastroenterología y Hepatología.

Amb l'aparició dels antivirals d'acció directa (AAD) i la implantació del Pla Estratègic Nacional, l'espectre de pacients amb criteris de tractament s'ha ampliat fins a abastar la totalitat d'aquests. Hi ha hagut una evolució en el perfil del pacient, que en la seva majoria actualment són pacients no tractats prèviament, amb una menor consciència de la malaltia, polimedicats, i en molts casos es tracta de pacients en teràpia substitutiva d'opiacis, usuaris actius de drogues o amb comorbiditat psiquiàtrica. Es fa una revisió dels factors més importants que determinen el grau d'adherència, entre els quals cal destacar la complexitat farmacoterapèutica, els efectes adversos dels AAD, els factors demogràfics (edat, ètnia, sexe, nivell educacional, estat civil) i els psicosocials (creences, motivació sobre la teràpia i actitud negativa sobre aquesta), així com la relació metge-pacient, el coneixement/consciència de la malaltia i, finalment, les comorbiditats i l'abús de drogues o altres substàncies com l'alcohol.

Referència de l'article
Monte-Boquet E, Verdugo RM, Navarro H, Quer JC, Ventayol P. Importancia de la adherencia al tratamiento de la hepatitis C con antivirales de acción directa. Gastroenterol Hepatol. 2019;42 Suppl 1:14-9. doi: 10.1016/S0210-5705(20)30183-7. PubMed PMID: 32560768.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Nephron / Autoimmune hepatitis / CC BY-NC-SA 4.0]