Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Retícle endoplàsmic com a potencial objectiu terapèutic per al maneig de la infecció COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears, de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), i com membres del CIBEROBN de la Universitat de les Illes Balears, han participat en un estudi sobre si el retícle endoplàsmic com a potencial objectiu terapèutic per al maneig de la infecció COVID-19. També hi han participat diferents centres internacionals.

Antoni Sureda, investigador del grup NUCOX de l'IdISBa; ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Endoplasmic reticulum as a potential therapeutic target for covid-19 infection management?" a la revista European Journal of Pharmacology.

Per desembre de 2019, varen aparèixer diferents casos de pneumònia de fonts desconegudes a Wuhan, Hubei, Xina, amb símptomes com la pneumònia viral. Una anàlisi profunda de la seqüenciació de les mostres del tracte respiratori inferior va revelar un nou coronavirus, nomenat nou coronavirus 2019 (2019-nCoV). Actualment hi ha una ràpida propagació en l'àmbit global. L'Organització Mundial de la Salut va declarar la malaltia com a pandèmica. La font patològica d'aquesta malaltia era un nou virus ARN de la família Coronaviridae, la qual es va nomenar COVID-19. L'entrada del SARS-CoV-2 comença amb la unió de la glicoproteïna d'espiga expressada a l'embolcall viral en la superfície alveolar seguida per endocitosi depenent de clatrina del SARS-CoV-2 i complex ACE2. El SARS-CoV-2 entra en les cèl·lules a través del procés d'endocitosi mitjançant una catepsina de cisteïna proteasa endosòmica depenent del pH. Una vegada dins les cèl·lules, el SARS-CoV-2 explota la maquinària transcripcional endògena de les cèl·lules alveolars per a replicar-se i propagar-se per tot el pulmó. El ph àcid endosòmic per al processament i la internalització del SARS-CoV-2 és crític. Després d'entrar en les cèl·lules, possiblement activa o segresta moltes vies intracel·lulars a favor de la seva replicació. En aquest article d'opinió, s'explica la possible implicació de la resposta de la proteïna desplegada com a una resposta d'estrès cel·lular a la infecció del SARS-CoV-2.

Referència de l'article
Sureda A, Alizadeh J, Nabavi SF, Berindan-Neagoe I, Cismaru CA, Jeandet P, et al. Endoplasmic reticulum as a potential therapeutic target for covid-19 infection management? Eur J Pharmacol. 17 juny 2020;882:173288. doi: 10.1007/s40258-019-00517-z. PubMed PMID: 32561291.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: TheDigitalArtist / COVID 19 / CC0 Public Domain]