Categoria: Estudis i projectes

Coexistència de progressió transmural i lateral del front d'ona en l'infart de miocardi humà

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre la coexistència de progressió transmural i lateral del front d'ona en l'infart de miocardi humà. També hi han participat diferents centres espanyols.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de  de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Coexistence of transmural and lateral wavefront progression of myocardial infarction in the human heart" a la revista Revista Española de Cardiología.

Està establert que la necrosi secundària a una oclusió coronària s'inicia en el subendocardíac i progressa cap al subepicardi. Però, hi ha controvèrsia sobre la possibilitat que l'ona de progressió de l'infart sigui lateral, a més de transmural, i és l'objectiu d'aquest treball.

Es va estudiar l'extensió de l'infart en les dimensions transmural i lateral en 220 pacients amb infart agut de miocardi de l'assaig METOCARD-CNIC (Efecte del metoprolol en la cardioprotecció durant un infart agut de miocardi). Els pacients es varen sotmetre a 2 ressonàncies magnètiques.

En la ressonància dels 5-7 dies de postinfart, es va trobar una forta correlació lineal entre les extensions transmural i lateral de l'infart (realç tardà de gadolini). Al cap de 6 mesos, l'extensió de realç tardà de gadolini tant transmural com lateral s'havia reduït de manera significativa, el que indica que la reabsorció de l'infart ocorre en ambdues dimensions. La progressió de l'infart va ocórrer en ambdues dimensions tant en pacients que reberen metoprolol com en els controls, la qual cosa demostra que la cardioprotecció es produeix limitant la necrosi tant transmuralment com lateralment.

Les troballes qüestionen el dogma de què la progressió de l'infart només es produeix en sentit transmural. Es mostra que l'infart progressa de forma circumferencial (en sentit tant transmural com lateral). Això implica que les teràpies cardioprotectores poden associar-se amb miocardi salvat en les voreres laterals de l'infart.

Referència de l'article
Lorca R, Jiménez-Blanco M, García-Ruiz JM, Pizarro G, Fernández-Jiménez R, García-Álvarez A, et al. Coexistence of transmural and lateral wavefront progression of myocardial infarction in the human heart. Rev Esp Cardiol (Engl Ed). 24 agost 2020. doi: 10.1016/j.rec.2020.07.007. PubMed PMID: 32855096.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent asseguda al parc / CC BY-NC-SA 4.0]