Categoria: Estudis i projectes

Estat actual de les vacunes enfront de la infecció congènita per citomegalovirus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Virologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha publicat una revisió sobre l'estat actual de les vacunes enfront de la infecció congènita per citomegalovirus.

Jordi Reina, viròleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha publicat l'article amb el títol "Estado actual de las vacunas frente a la infección congénita por citomegalovirus: la paradoja de la inmunidad previa a la revista Vacunas.

El citomegalovirus (CMV) humà és un virus molt ubic que es transmet de forma molt eficient entre la població a través de la saliva, orina, lactància o transfusions sanguínies. Al voltant del 75% de les persones al cap de quinze anys ja són seropositives, presenten immunitat adquirida, enfront d'aquest virus. La majoria (85%) de les infeccions congènites per CMV són degudes a la reactivació gestacional (latència) i a la reinfecció per ceps de CMV diferents i només el 15% a una primoinfecció durant aquesta. Aquestes dades donen suport al concepte de la paradoxa de la immunitat prèvia, és a dir, el risc d'infecció congènita per CMV és superior en les gestants seropositives.

Una de les possibilitats d'evitar les infeccions congènites per CMV és la vacunació universal en els primers mesos de vida. D'aquesta manera les dones arribarien a l'edat fèrtil amb immunitat i sense CMV en el seu organisme.

Malgrat els esforços realitzats en els últims quaranta anys, encara no es disposa d'una vacuna enfront del CMV que pugui aplicar-se de manera efectiva en l'ésser humà. De totes les múltiples plataformes desenvolupades, només 6 d'elles (bovina Towne atenuada, subunitats gB/MF59, gB/AS03, bivalent d'ADN, recombinant de vector viral i vacuna de pèptids) s'han arribat a provar en humans i recentment la gB/MF59 i la bivalent d'ADN han finalitzat els assajos Fase II. A causa dels problemes de seguretat, les vacunes atenuades i basades en vectors semblen descartar-se de cara al futur; per això és molt possible que el futur es trobi en vacunes basades en proteïnes recombinants (gB) i especialment les formades pel complex pentamèric.

Referència de l'article
Reina J. Estado actual de las vacunas frente a la infección congénita por citomegalovirus: la paradoja de la inmunidad previa. Vacunas. setembre 2020;S157698872030039X. doi: 10.1016/j.vacun.2020.07.004.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]