Categoria: Estudis i projectes

Prevalença de la acidosis tubular renal distal en pacients amb càlculs de fosfat de calci

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), junt amb el IUNICS, han publicat un article sobre la prevalença de la acidosis tubular renal distal en pacients amb càlculs de fosfat de calci.

Jordi Guimerà, Ana I Martínez Moreno, Valenti Tubau, Arnau Sabaté, Jose Luis Bauza, Pedro Pizá, Enrique Pieras Ayala, uròlegs de l'Hospital Universitari Son Espases; i Angel Rios i Meritxell López, investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Prevalence of distal renal tubular acidosis in patients with calcium phosphate stones" a la revista World Journal of Urology.

L'acidosi tubular renal distal (ATRD) és un desordre metabòlic que associa la urolitiasi i el pH urinari > 6. La prevalença de l'ATRD en pacients amb càlculs de fosfat càlcic no és ben coneguda. L'objectiu és determinar la prevalença de l'ATRD en pacients amb càlculs de fosfat càlcic i un pH urinari superior a 6 basant-se en la prova de la furosemida.

Un total de 54 pacients amb càlculs de fosfat de calci i un pH urinari superior a 6,0 van ser sotmesos a la prova de furosemida. Es va examinar l'associació de l'ATRD amb l'edat, el sexe, el tipus de càlcul, la recurrència de càlculs, la bilateralitat dels càlculs, la bioquímica urinària de 24 hores i els efectes adversos de la prova de furosemida.

Hi havia una alta prevalença d'ATRD en pacients amb un pH urinari superior a 6 i càlculs de fosfat de calci. L'edat jove, els càlculs bilaterals, la recurrència de càlculs, la hipocalciúria, la hipocitratúria i la hipocalèmia plasmàtica es van associar amb l'ATRD. Cap dels pacients va reportar efectes adversos de la prova de furosemida.

Referència de l'article
Guimerà J, Martínez A, Tubau V, Sabate A, Bauza JL, Rios A, et al. Prevalence of distal renal tubular acidosis in patients with calcium phosphate stones. World J Urol. 2020;38(3):789-94. doi: 10.1007/s00345-019-02804-9. PubMed PMID: 31079188.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres. Ariadna Creus i Àngel García / Test d'analítica d'orina / CC BY-NC-SA 4.0]