Categoria: Estudis i projectes

Prevalença de l'embolisme pulmonar en pacients amb pneumònia per COVID-19 i valors alts del dímer D

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Departaments de Pneumologia, Radiodiagnòstic, Laboratori, Cardiologia i Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi prospectiu sobre la prevalença de l'embolisme pulmonar en pacients amb pneumònia per COVID-19 i valors alts del dimer D. També hi ha participat el CIBER Enfermedades Respiratorias.

Alberto Alonso-Fernández, Nuria Toledo-Pons, Borja G Cosío, Belén Núñez, Jaume Sauleda i Ernest Sala-Llinas, pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases; Luisa Ramón i Sara Hermoso de Mendoza, pneumòlogues de l'Hospital Universitari Son Espases; Aina Millán, investigadora de l'IdISBa; Néstor Calvo i Juan A Palmer, radiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases; Daniel Morell-García, facultatiu del laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; Josep Miquel Bauça-Rossello, facultatiu del laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases; Jaume Pons, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases; Luisa MartínMaría Peñaranda i Joan A Pou, metges de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol a la revista "Prevalence of pulmonary embolism in patients with COVID-19 pneumonia and high D-dimer values: A prospective study" a la revista Plos One.

La pneumònia de la malaltia del coronavirus 2019 (COVID-19) està associada a la hiperinflamació sistèmica i a un perfil de coagulació anormal. L'elevació del dímer D és particularment freqüent, i valors superiors a 1μg/ml s'han associat amb la gravetat de la malaltia i la mortalitat intrahospitalària. En estudis retrospectius anteriors es va trobar una alta prevalença d'embolisme pulmonar (EP); no obstant això, cal destacar que els diagnòstics només es van completar quan es va sospitar clínicament d'EP. 

Es va realitzar un estudi de cohort prospectiu d'un sol centre. Entre el 6 i el 17 d'abril de 2020, casos consecutius confirmats de pneumònia COVID-19 amb dímers D >1 μg/ml es van sotmetre a una angiografia pulmonar per tomografia computada (APTC) per investigar la presència i la magnitud de l'EP. Es van analitzar i van comparar les dades demogràfiques i de laboratori, les comorbiditats, les puntuacions de la APTC, els tractaments administrats i els resultats clínics dels pacients amb EP i sense.

Referència de l'article
Alonso-Fernández A, Toledo-Pons N, Cosío BG, Millán A, Calvo N, Ramón L, et al. Prevalence of pulmonary embolism in patients with COVID-19 pneumonia and high D-dimer values: A prospective study. PLoS One. 2020;15(8):e0238216. doi: 10.1371/journal.pone.0238216. PubMed PMID: 32841275.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]