Categoria: Estudis i projectes

Les vesícules extracel·lulars derivades de les plaquetes promouen l'osteoinducció de les cèl·lules mesenquimals estromals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tisular (TERCIT) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears han publicat un estudi on s'analitza si les vesícules extracel·lulars derivades de les plaquetes promouen l'osteoinducció de les cèl·lules mesenquimals estromals.

Miquel Antich-RossellóMaria Antònia Forteza-Genestra,Marta Monjo,Joana Maria Ramis, investigadors del grup TERCIT; i Javier Calvo, Antoni Gayà, investigadors del grup TERCIT i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, han publicat l'article amb el títol "Platelet-derived extracellular vesicles promote osteoinduction of mesenchymal stromal cells" a la revista Bone and Joint Research.

Els concentrats de plaquetes, com el plasma ric en plaquetes (PRP) i el lisat de plaquetes (LP), s'utilitzen àmpliament en la medicina regenerativa, especialment en la regeneració òssia. No obstant això, la falta de procediments i controls estàndard duu a una gran variabilitat en els resultats obtinguts, la qual cosa limita el seu ús clínic habitual. Aquí es proposa l'ús de vesícules extracel·lulars derivades de plaquetes (VE) com una alternativa estàndard per al PRP i el LP per a la regeneració òssia. En aquest article, s'avalua l'efecte de les VE derivades de LP en la biocompatibilitat i diferenciació de les cèl·lules mesenquimals estromals (CEM).

Referència de l'article
Antich-Rosselló M, Forteza-Genestra MA, Calvo J, Gayà A, Monjo M, Ramis JM. Platelet-derived extracellular vesicles promote osteoinduction of mesenchymal stromal cells. Bone Joint Res. 2020;9(10):667-74. doi: 10.1302/2046-3758.910.BJR-2020-0111.R2. PubMed PMID: 33101656.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: AhmadArdity / Blood sample / Pixabay license]