Categoria: Estudis i projectes

Relació entre el control clínic, els símptomes respiratoris i la qualitat de vida en pacients amb MPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació d'un estudi sobre la relació entre el control clínic, els símptomes respiratoris i la qualitat de vida en pacients amb MPOC. També hi han participat diferents centres espanyols.

Antonia Fuster, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Relationship Between Clinical Control, Respiratory Symptoms and Quality of Life for Patients with COPD" a la revista International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

El concepte de control clínic s'ha proposat com a instrument per avaluar els pacients amb MPOC. Però, la possible associació entre el control clínic, reducció de la severitat dels símptomes i HRQoL encara s'han de confirmar.

Aquest estudi multicèntric, prospectiu i observacional es va dur a terme en 15 serveis de pneumologia a Espanya. Es varen controlar als pacients durant sis mesos, amb una visita de base (V0), seguida de visites als tres mesos (V1) i sis mesos (V2). El control clínic es va determinar a la V1, amb l'aplicació d'ambdós criteris clínics i del test d'avaluació de la MPOC.

Referència de l'article
Alcazar-Navarrete B, Fuster A, García Sidro P, García Rivero JL, Abascal-Bolado B, Pallarés-Sanmartín A, et al. Relationship Between Clinical Control, Respiratory Symptoms and Quality of Life for Patients with COPD. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2020;15:2683-93. doi: 10.2147/COPD.S265470. PubMed PMID: 33149566.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Espirometría / CC BY-NC-SA 4.0]